vineri, 20 mai 2016

Sirop de soc


     Dacă este luna mai, atunci neapărat sunt cu ochii pe florile de soc, care mă înnebunesc cu aroma lor de poveste. Cum seara obișnuiesc să mă plimb cu bicicleta, am admirat cum s-a instalat primăvara și am așteptat cu sufletul la gură să înflorească socul. Nu de alta, dar din aceste flori se face o minune de sirop! De altfel, nici n-avea cum să iasă altceva din superbele flori sălbatice, ce se găsesc pe toate drumurile, în toate vălcelele și șanțurile, de-a lungul apelor curgătoare.

     Cine nu are timp de plimbare, găsește flori de soc în piață, este nebunie mare acum. Mergeți să cumpărați dacă vreți să preparați sirop, deoarece vremea se încălzește și florile acestea sunt destul de frivole și se trec rapid. Și chiar este păcat să refuzați acest sirop, servit cu apă minerală, plată sau cu sifon (cine mai găsește), și cu câteva cuburi de gheață, felii de lâmâie și chiar mentă.

    Din ingredientele de mai jos am obținut cam 2 litri de sirop de soc, care se păstrează la întuneric, la răcoare (de preferat în cămară) și rezistă fără probleme până iarna. Trebuie păstrat în recipiente din sticlă perfect capsate, pe care le găsiți în supermarket.

Ingrediente (pt 2 litri de sirop):
- 25 flori de soc
- 1 litru apă
- 1 kg zahăr
- 2 lămâi

    1.  Apa și zahărul se pun pe foc într-o cratiță încăpătoare, până ce zahărul se dizolvă complet. 
    2. Se spală florile de soc, prin scufundarea în apă rece, pentru a îndepărta praful și mici insecte ce pot fi ascunse printre florile parfumate. Se pun în cratiță peste sirop.
    3. Se curăță coaja unei lâmâi cu un cuțit- coaja trebuie să fie foarte subțire, numai partea galbenă, deoarece partea albă este amară și nu se folosește la gătit. Coaja se pune și ea în cratiță.
    4. Se stoarce zeama celor 2 lămâi în cratiță, peste restul ingredientelor.
    5. Se acoperă cratița cu un capac și se dă la frigider pentru 4 zile. În acest interval, florile de soc își lasă în apă toată aroma.
     6. După 4 zile, siropul se strecoară și se pune în sticlă. Se și savurează un pahar. Sau două!Un comentariu:

  1. Interesant. Nu am facut niciodata. Am crezut ca se fierb florile, dupa ce am citit de doua ori mi-am dat seama ca se face la rece.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...