sâmbătă, 8 februarie 2014

10 greșeli vestimentare care ne fac să părem mai în vârstă

   Nimeni nu s-a născut învățat, așa că orice sfat este bine venit. Cu siguranță fiecare dintre noi a făcut măcar o dată în viață o greșeală vestimentară cu care nu se mândrește; până și vedetele care au stiliști personali mai dau cu bâta în baltă, darămite niște oameni obișnuiți.
    Există o serie de sfaturi vestimentare și trucuri care ne învață ce haine să evităm sau ce articole sunt mai potrivite pentru fizionomia fiecăreia dintre noi. Evident, nu putem vorbi despre un model standard care să se potrivească oricărei femei, dar dacă punem în aplicare o mare parte din sfaturile stiliștilor vom observa că stilul nostru vestimentar este vizibil îmbunătățit și că ținutele noastre sunt apreciate de cei din jur.
    Iată o listă cu 10 greșeli vestimentare care ne îmbătrânesc și pe care este bine să le evităm (este bine să luăm în considerare că acestea nu sunt valabile pentru toate vârstele, siluetele,etc.):


1. Prea mult negru
   Multe femei optează pentru ținutele all-black pentru că le consideră cele mai sigure și foarte rar poți să dai greș cu o astfel de ținută, mai ales când mergi la o petrecere sau un eveniment. În plus, negrul are capacitatea de a diminua optic și de a camufla perfect micile imperfecțiuni ale corpului,. Este drept că o ținută neagră este potrivită pentru orice ocazie, însă stiliștii ne recomandă să apelăm măcar la accesorii colorate sau opulente pentru a scoarte ținuta din monotonie și a-i da puțină viață. Optați pentru un colier statement, un plic colorat sau o eșarfă mai stridentă, pentru a nu deveni o „văduvă neagră”.
   Dacă la persoanele mai tinere nergul poate fi socotit una dintre cele mai bune opțiuni, o dată cu înaintarea în vârstă, deja nu mai este cea mai bună alegere, pentru că atrage atenția asupra cearcănelor și a petelor închise de pe piele, accentuându-le. Este recomandată înlocuirea negrului cu tonuri neutre, precum bej, camel, maro sau gri.



2. Haine sub care ne ascundem
   Să ne ascundem sub haine nu a fost niciodată cea mai bună opțiune. Dacă suntem nemulțumite de brațele noastre, de abdomen sau de șolduri, asta nu înseamnă să ne camuflăm sub haine, care acoperă tot. În acest mod nu facem decât să ne înrăutățim aspectul și să arătăm mult mai plinuțe decât suntem de fapt.
   Spre exemplu, un sacou larg, care acoperă brațele și abdomenul ne poate face să părem ca și când am fi nimerit într-o haină masculină. Mai bine optăm pentru jachete scurte, cambrate sau cu croială pe corp, care să ne contureze corpul în loc să ni-l ascundă.
    De asemenea, fustele și rochiile cu lungimea medie, care ajung până la jumătatea gleznei sunt o alegere proastă. Ele nu fac decât să taie din lungimea piciorului și să ne facă să părem mult mai scurte. Chiar dacă vrem să ne ascundem genunchii care nu sunt foarte estetici, nu facem decât să avem un aspect bătrânicios și învechit apelând la această lungime. Fie alegem fuste scurte, care vin deasupra genunchiului, fie pe cele maxi, până în pământ.


3. Sutienul: alegere și purtare
   Alegerea greșită a măsurii unui sutien poate avea un impact mai mare asupra aspectului tău decât te aștepți. El te poate face să pari mai scurtă, mai grasă sau chiar mai în vârstă, așa că dacă nu ne pricepem să ne alegem modelul și măsura potrivită, mai bine apelăm la ajutorului cuiva instruit.
    Dacă am ales sutienul potrivit, trebuie să avem grijă cum îl închidem: întâi îl închidem cu ultimele capse, adică cele care fac ca sutienul să fie cel mai larg. După mai multe purtări și spălări, avem grijă să ajustăm sutienul, avansând cu o capsă sau chiar cu două. La fel procedăm și în perioadele menstruale, când sânii se umflă și sunt mai mari decât de obicei.
    Dat fiind faptul că greutatea unei femei se modifică destul de des, pentru că fie luăm în greuatate sau slăbim, trebuie să avem grijă să ne măsurăm sau să mergem la specialist o dată pe an și să ne cumpărăm un sutien nou la fiecare 6-8 luni.


4. Blugii sunt prea elastici

    De cele mai multe ori, suntem tentate să alegem blugi elastici, pentru că sunt confortabili și la modă. În plus, în magazine apar modele din ce în ce mai elastice de pantaloni, precum jeggings, care se mulează perfect pe formele corpului nostru. Totuși, dacă materialul este mult prea elastic, ne conferă mult prea mult confort și nu ne dăm seama atunci când corpul nostru se modifică și apar modificări de greutate.
   Stiliștii recomandă blugii care conțin maxim 2% fibre elastice, adică lycra, elastan sau spandex. Este bine să verificăm compoziția materialului, uitându-ne pe etichetă, pentru a ne da seama cât de elastici sunt blugii pe care îi purtăm. Perechea perfectă va urma liniile corpului nostru, iar procentul de 2% de material elastic ne asigură confortul necesar. În plus,aceștia arată mai bine pe corp și nu fac cute la fund și la genunchi, cum se întâmplă în cazul blugilor prea elastici.



5. Jerseul

   Jerseul sau jersery este un material tare confortabil, care însă scoate în evidență până și cele mai mici imperfecțiuni ale corpului. Acest material este folosit pentru fabricarea bluzelor, cât și a rochiilor și este din ce în ce mai răspândit în magazinele noastre. Este drept că materialul în sine este confortabil și plăcut la atingere, dar dat fiind faptul că este atât de moale, el nu face decât să urmeze liniile corpului.  Desigur, pentru femeile slabe sau cu silueta perfectă, hainele din jersey nu sunt o problemă.
 Dacă iubiți prea mult acest material încât nu vă puteți despărți de el nici în ruptul capului, iată câteva variante pentru care puteți opta :
   - optați pentru croielile drapate sau , care nu se mulează pe forme și camuflează foarte bine imperfecțiunile,
   - alegeți varianta de jerseu dublu tricotat (double-knitted jersey), care deși este un material mai dens, tot are o ușoară elaticitate care asigură confortul;
    - optați pentru un articol vestimentar mai bine adaptat, cum sunt rochiile cu collar, care creează iluzia de structură


6. Haine care ne ascund gâtul

   Mereu am urât hainele pe gât, cum sunt maletele sau puloverele groase cu guler înalt, pentru că mi-au dat senzația de sufocare. Cu toate astea, am văzut pulovere și bluze pe gât, ori chiar rochii purtate în combinații foarte inspirate.
   Stiliștii ne recomandă să evităm acest tip de articole vestimentare și să optăm pentru decolteurile mai largi, rotunde sau în V. Cele mai tinerești decolteuri sunt cele în V, însă trebuie să ținem cont și ce model ne avantajează. Desigur, decolteurile mult prea adânci sunt ridicole și vulgare, așa că decât să apelați la acestea, mai bine optați pentru dcolteurile boat- haine decupate și în zona umerilor.
   Dacă vreți să vă acoperiți gâtul, evitați totuși helăncile și optați pentru varianta gulerului-collar, cum este cel de la cămașă, care nu acoperă la fel de mult și este mult mai estetic. Pentru persoanele care răcesc ușor, alegeți gulerele rotunde sau în V și protejați-vă gâtul cu o eșarfă sau un fular asortat.



7. Încălțămintea cu talpă masivă/ platformă

  Chiar dacă platformele sunt comode și ne permit să ne simțim în largul nostru chiar și după câteva ore de mers, asta nu înseamnă că am făcut cea mai potrivită alegere. Fie că optăm pentru o pereche de pantofi cu talpa ortopedică sau pentru unii care au platformă în partea din față și tocul gros, acestea nu fac decât să adauge o greutate nedorită în partea de jos a corpului.
   Varianta cea mai potrivită o reprezintă încălțămintea mai finuță, cum sunt pantofii stilleto sau sandalele cu toc subțire și breteluțe, pentru vară. Pentru femeile care nu sunt obișnuite cu mersul pe tocuri, stiliștii recomandă pantofii kitten heels (acei pantofiori cu toc mic de 3-4 cm), care nu înclină decât puțin piciorul, dar ne conferă un plus de eleganță. În orice caz, un pantof cu botul ascuțit va fi întotdeauna little black dress în materie de încălțăminte, ca să spun așa.


8. Accesoriile sunt purtate greșit

   Probabil ați văzut această modă în filmele mai vechi, când femeile purtau costum din două piese și aveau la gât eșarfe subțiri, înodate într-o parte. Adevărul este că nu mai este deloc în trend să porți în acest mod o eșarfă, care amintește de stewardesele din anii 60.
   Pentru a scăpa de monotonie, nu trebuie să renunți la eșarfă, ci să o reinventezi: poart-o ca accesoriu la geantă, legând-o sub formă de fundă sau nod de mânerul acesteia. Ori accesorizează eșarfa cu o broșă supradimensionată, numai să ai grijă să se și asorteze.
   De asemenea, evită să porți o broșă simplă în piept, pe sacou sau bluză, pentru că deși nu arată urât, i-a trecut moda. Mai bine, folosește aceste accesorii ca sistem de închidere pentru un cardigan sau un bolero.




9. Lenjeria modelatoare
   Ați văzut vreodată reclamele de la teleshopping pentru lenjeria de modelat care promite să ascundă imperfecțiunile? Dacă da, atunci ați văzut și anti-reclama care se face produselor de slabă calitate care în loc să uniformizeze corpul, scot excesul de grăsime pe unde nu trebuie, creând un aspect neplăcut. Ei bine, ideea este că atunci când optăm pentru astfel de lenjerie modelatoare, trebuie să avem grijă ce anume alegem. Un produs modelator foarte strâmt nu este neapărat cel mai potrivit și în loc să te facă să arăți mai slăbuță, îți va scoate și mai mult micile defecte pe care ți-ai dorit să le ascunzi.
   Trebuie să optăm pentru modelatoare care să ne și asigure confortul, din materiale de calitate. Este de preferat să alegem măsura care ni se potrivește, în care să putem respira și să nu ne simțim sufocate ori să fim incapabile să ne mișcăm din loc. Lenjeria modelatoare nu este folosită numai de persoanele mai plinuțe, ci și de femeile care după naștere nu au putut reveni la dimensiunile inițiale, ori de cele care pur și simplu nu sunt mulțumite de o anumită parte a corpului lor.
    În plus, ipotetic vorbim, dacă am purta modelatoare foarte strâmte, care să permită grăsimii nedorite să iasă pe margini, ar trebui să ne punem următoarea întrebare: ne-am dori ca iubiții/soții noștri să ne vadă doar în lenjeria respectivă? Tocmai de aceea, dacă optăm pentru astfel de lenjerie modelatoare, trebuie să avem grijă să nu exagerăm, mai ales când urmează să purtăm rochii mulate pe corp, din materiale elastice.

10. Rama geek chic a ochelarilor este demodată

   Vă amintiți de celebri ochelari cu rama groasă, de culoare închisă, dreptunghiulari? Nu, nu mai sunt la modă, ba chiar atrag atenția asupra cearcănelor și a petelor de culaore care apar o dată cu înaintarea în vârstă.
   Stiliștii ne recomandă ochelarii din cu rame din plastic delicate, care fie sunt îmbinate cu metal sau au diverse aplicații metalice, care reflectă lumina și fac ca ochii să pară mai mari. La fel se întâmplă și cu ochelarii care au partea interioară a ramelor-brațuri în culori neon, care au același efect de reflectare a luminii.
    Deși persoanele mai în vârstă tind să poarte rame cât mai groase și mai mari pentru a-și acoperi ochii cu cearcăne și riduri, recomandarea profesioniștilor este de a purta rame din ce în ce mai mici și mai finuțe pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Citiți și 10 greșeli de machiaj care ne fac să părem mai în vârstă

***sursă

9 comentarii:

  1. adevar grait, si sunt si mai multe aspecte care nu trebuie neglijate

    RăspundețiȘtergere
  2. sunt de acord cu tine in privinta bluzelor pe gat, si eu le urasc!!! la capitolul tinute all-black, mai faceau si eu greseala asta mai demult, dar am inceput sa renunt usor-usor la ele..

    RăspundețiȘtergere
  3. mi-a placut articolul asta :).

    si eu am observat ca negrul vine mult mai bine pe persoanele tinere.

    cat despre bluzele pe gat, am purtat o multime la vremea mea pentru ca mi-era lene sa-mi iau fular :)). acum imi dau seama ca nu-mi veneau deloc bine.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte fain articolulul, felicitari pentru toata munca depusa!
    Nu m-am gandit la negru in felul acesta, dar ai dreptate, cu cat inaintezi in varsta cu atat incepe sa nu te mai avantajeze, am vazut si eu pe pielea mea, dar nu am constientizat.
    La partea cu helanci, ce sa zic, eu inca mai port :)))

    Te pup, o seara frumoasa in continuare!

    RăspundețiȘtergere
  5. All black n-am avut probleme...Brosele le port acum pe guler sau pe buzunar (cel aflat in zona taliei), prin locuri pe unde nu te-astepti! :)) Helanci am purtat, m-am mai domolit cu ele (cat de cat).

    Foarte bun articolul, elaborat, documentat! Multumim!

    Pupicei, Catalina!
    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere
  6. de treaba cu helanca suferă toată lumea :))
    îmi place articolul, chiar este foarte util :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Bine de stiut!:) Multumim de sfaturi, sincer sunt o mare fana a hainelor care ne ascund formele.Dar incerc sa scap de asta!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cine ar fi crezut ca putem fii atat de anetente?! Multumim pentru sfaturi!

    RăspundețiȘtergere