joi, 10 septembrie 2015

Rețeta zilei: Cornuri pufoase cu magiun


   Îmi place să petrec timpul în bucătărie, indiferent de ce anume gătesc. Însă nimic nu se compară cu dulciurile de casă, care strâng toată familia la masă și ți-e îți crește inima de bucurie când îi vezi pe toți cum se înfruptă din ele. De obicei prepar atâtea prăjituri cât să ne potolească pofta de dulce, nu cât să ne sature. Este o modalitate de a nu ceda exceselor, chiar dacă eu și sora mea avem antrenament serios la capitolul dulciuri, însă nici părinții noștri nu joacă la pitici.

   Uneori încerc prăjituri mai sofisticate, însă mereu strâng mai multe laude atunci când prepar un dulce tradițional, cum este cazul  cornurilor cu magiun. Acestea ajung destul de des pe masă noastră, pentru că nu sunt doar gustoase și fragede, ci și economice, iar numărul caloriilor nu este foarte îngrijorător. Mie îmi place să fac cornurile micuțe, cât să le dau gata din 2-3 mușcături, însă le puteți face mai mari, pentru că aluatul este foarte bun și merită încercat. Cât despre umplutură, alegerea mea este magiunul de prune Topoloveni, deoarece nu are deloc zahăr și este sănătos pentru organism.

  De obicei coc o singură tavă de cornuri, folosindu-mă de tava mare de la aragaz. În ea încap vreo 18 cornulețe cam cât podul palmei. Pudrate cu zahăr, sunt grozave atât calde, cât și reci. Mi-e îmi plac simple, indiferent de momentul zilei, dar nici dimineața nu-s rele, alături de o cană cu lapte.

   Ingrediente (18 cornulețe mici):
    - 1/2 plic drojdie uscată
    - 2 linguri miere
    - 1/2 linguriță rasă de sare
    - 1 pahar lapte cald
    - 15 g unt
    - făină cât cuprinde (aproximativ 300 g)
    - magiun de prune Topoloveni

   Preparare:
   Amestecăm drojdia cu o lingură de apă caldă, apoi presărăm puțină făină deasupra. Maiaua obținută se lasă la crescut la loc cald timp de 15 minute. După acest interval, se începe prepararea aluatului, amestecând într-un bol toate ingredientele, cu excepția magiunului, care va fi folosit pentru a umple cornulețele.
   Când aluatul este omogen și nu se mai lipește de marginile vasului, se începe frământarea, pentru a aerisi aluatul. Frământați cât vreți, însă un aluat mai aerat va face ca produsul finit să fie mai pufos. Se pune aluatul în vas, se acoperă cu o șervet umed și se lasă la dospit timp de o oră.
    Eu am împărțit aluatul în trei părți egale. Din fiecare bilă de aluat am întins câte un cerc cu diametrul de aproximativ 20-22 cm, pe care l-am tăiat întâi pe jumătate, apoi fiecare jumătate am împărțit-o în 3. Astfel, din fiecare cerc de aluat am obținut 6 triunghiuri. La baza fiecărui triunghi am pus câte o linguriță de magiun de Topoloveni, apoi am înfășurat cornulețul, de la bază spre vârf. Marginile le-am îndoit ușor spre interior, sub formă de semilună.
    Am pus cornurile în tava tapetată cu hârtie de copt și le-am uns cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte cald. Le-am dat la cuptor, la 170 grade Celsius, timp de 15-20 minute, iar gând au fost gata le-am pudrat cu zahăr pudră.


    Magiunul de Topoloveni, unul dintre produsele conservate favorite, costă doar 10,5 lei în magazinul online Sonimpex (vezi aici). De asemenea, se găsește și în magazinele fizice din București:
        - Bulevardul Carol I, nr 57, sector 2
        - Bulevardul C.A. Rosetti, nr 26, sector 2 .

    Pe lângă faptul că este produs în România din prune proaspete, după o rețetă ce datează de mai bine de 100 de ani, magiunul de Topoloveni nu conține zahăr sau conservanți și are un număr scăzut de calorii: 207kcal/100 g. Este păcat să nu-l ai în cămară, atunci când te apucă pofta de dulciurile copilăriei!

2 comentarii:

  1. Foarte fain ţi-au ieşit, Cătălina! :D Of, încă o ispită pe listă! :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mersi, Camelia! Sunt atât de ispititoare că le-am mai făcut o dată, imediat ce am publicat rețeta :-D ooopsss

      Ștergere