miercuri, 10 iunie 2015

Zakynthos: croaziera în jurul insulei


   Insula grecească Zakynthos este una dintre favoritele românilor când vine vorba de vacanța estivală. Cunoscută drept cea mai animată insulă, Zakynthos oferă tinerilor posibilitatea de distracție nebună, dar are și adevărate oaze de liniște. Eu am vizitat la sfârșitul lunii mai această insulă, fiind cazată chiar în cea mai gălăgioasă și animată stațiune, Laganas. Centrul acestei stațiuni este înțesat cu cluburi de noapte, discoteci și terase unde muzica bubuie în boxe.

  Astăzi vreau să vă povestesc despre turul insulei cu vaporul, mai exact despre croaziere organizată, pe care o puteți achiziționa de la sutele de agenții de pe insulă. Din punctul meu de vedere, vă recomand să bifați această croazieră de o zi, în cazul în care v-ați planificat vacanța în Zakynthos.

   La sfârșitul lunii mai, nu toate agențiile erau deschise, așa că noi am preferat să cumpărăm bilet de la cea mai apropiată agenție MyTours. Probabil că în plin sezon concurența este mai acerbă și prețurile sunt puțin mai scăzute, dar nu cred să fie o diferență considerabilă. Agenții găsiți peste tot, atât pe plajă, cât și în stațiunea în care sunteți cazați. 

  Prețul croazierei în jurul insulei a fost de 25 euro, iar plecarea s-a făcut la ora 9, din fața hotelului în care am fost cazați. Am fost transportați cu autocarul până în portul din capitala insulei, Zante, de unde pleacă vasele ce fac înconjurul insulei. Aceste vase au capacitate mare, de cca 300-500 persoane și oferă ghid turistic în diferite limbi, printre care și limba română; cu toate acestea, ghidul va vorbi de foarte puține ori în timpul croazierei.

   Desigur, cea mai mare atracție a acestei croziere este vizitarea minunatei plaje Navagio, a doua din topul plajelor grecești. Și noi am așteptat cu sufletul la gură momentul, așa că am plutit pe mare, într-o zi cu vânt mai nervos. Atenție, doar aici va fi o oprire mai lungă, în rest vor mai fi doar scurte opriri, pentru cei care vor să facă baie în apele de smarald.

   Vasul de croazieră oferă posibilitatea de a petrece timpul la unul dintre cele trei niveluri: fie la nivelul superior, unde sunt multe scaune și băncuțe amenajate. Aici este perfect de stat dacă vă place soarele și vreți să obțineți un bronz perfect în timpul acestei excursii. O altă opțiune este nivelul al doilea, unde puteți opta pentru botul vasului, în zona unde se află și o piscină. Nu vă imaginați că piscina este una de lux, dar este perfectă pentru o răcorire rapidă, mai ales dacă mergeți în croazieră într-o zi caniculară. Tot la acest nivel puteți opta pentru locurile din interior, preferate de cei care fug de soare, ori de cei care vor să evite rafalele de vânt (dacă este cazul).

   Programul croazierei include:

    - Zante/capitala Zakynthos: părăsirea portului Zante și o imagine de ansamblu a cochetului oraș ce a fost distrus de devastatorul cutremur din 1953. Plecarea se face din zona sud-estică a insulei, unde este localizat orașul-port Zante, iar vaporul își începe cursul spre nordul insulei, pentru ca mai apoi să o înconjoare pe coasta de vest.

    - Alykes - această zonă are o frumusețe aparte, dar vă recomand turul cu autocarul pentru a avea o imagine de anasamblu asupra minunatului golf Alykes, unde în trecut se inundau terenurile pentru a obține sare marină.

    - Peșterile Albastre / Agios Nikolaos- oprire pentru fotografii; o superbă lucrare a naturii o reprezintă aceste scorburi în stâncă numite Peșterile albastre, în interiorul cărora apa are o culoare turcoaz aproape ireală, ce se reflectă superb pe stâncile alburii. Dacă veți băga mâna în apă, aceasta își va schimba rapid culoarea.  Revin la turul insulei cu autocarul, în cardul căruia, în timpul opririi în portul Agios Nikolaos, puteți opta pentru vizitarea Peșterilor Albastre cu ambarcațiuni mici, pentru prețul de 6 euro/persoană. Suntem aproape de cel mai nordic punct al insulei, Capul Skinari, unde putem admira ruinele unui far avariat.

     - Navagio/ Shipwreck - cea mai lungă oprire, de aproximativ o oră și jumătate; pauza este „scurtată” considerabil de coborârea de pe vas a celor câteva sute de persoane. Navagio înseamnă naufragiu, iar pe această plajă veți vedea epava vasului de contrabandă Panagiotis, ce a naufragiat între stâncile de peste 200 m înălțime, în anul 1983.  Plaja este formată din pietricele mici, pietricele ce se surpă constant din pereții stâncoși și sunt rotunjite la margini de valuri. Marea are câteva nuanțe diferite, de vis, încât nu-ți mai vine să părăsești plaja. Aici este aglomerat, deoarece sunt acostate mai multe ambarcațiuni și se pot strânge chiar mii se turiști pe acest petec de plajă. Majoritatea persoanelor fac fotografii în acest interval, dar vă recomand ca timp de 10 minute să stați la plajă și să contemplați la frumusețea din fața ochilor, născută din mâinile naturii. Epava este ruginită, inscripționată de nenumărații curioși ce s-au aventurat printre mormanele de fier ruginit și și-au scrijelit numele. Dar, desigur, își are farmecul ei. Indiferent de cum bate soarele, o mare parte a plajei este umbrită de pereții foarte înalți, de aceea și apa este un pic mai rece.

     - Porto Vromi - croaziera urmează coasta de vest a insulei, coborând ușor spre sudul acestuia. După ce părăsești Navagio, ți-e imposibil să nu compari această superbă plajă cu restul insulei, însă întregul țărm al insulei Zakynthos este superb. Noi am fost cuprinși de oboseală după ce am lenevit pe plajă, sau mai degrabă am fost copleșiți de frumusețea acestui loc, pentru că restul croazierei a fost unul leneș, în care am stat pe vas, admirând țărmurile insulei.

     - Peșterile Delfinilor (Dolphins Caves)- dacă aveți noroc de vreme bună și vântul nu-și face simțită prezența, vasul va intra în aceste micuțe peșteri
     - Peșterile Keri - aici se face o altă oprire pentru baie, de o jumătate de oră, unde puteți înota până la aceste peșteri în stâncă, unde apa este ca smaraldul. Puteți profita de oprire pentru a mânca ceva, pentru că la bordul vasului veți găsi tot felul de gustări, sandwich-uri, salate. 

     - Marathonisi/ Insula Țestoaselor- străbatem Golful Laganas, cunoscut și ca Parcul Național Marin al Țestoaselor. Aici își depun ouăle țestoasele Caretta Caretta și cu puțin noroc veți putea observa aceste broscuțe destul de mari. Dacă vreți să le vedeți mai bine, puteți opta pentru excursia de 2 ore cu barca spre Insula Marathonisi, care costă în jur de 15 euro/persoană.
      
      - continuăm croaziera spre portul din Zante, admirând frumusețile ce ne apar în cale. Eu am mai ațipit pe parcurs, obosită mai mult de vântul ce nu ne-a dat pace pe tot parcursul excursiei. Am ajuns în port în jurul orei 17:30, unde ne așteptau autocarele ce ne-au dus înapoi la hotel.

  Din punctul meu de vedere, croaziera în jurul insulei nu trebuie ratată! 

  Iată câteva informații utile:
     - preț croazieră (agenția My Tours) - 25 euro/persoană
     - croaziera durează întreaga zi, între orele 9-17:30
     - nu uitați să vă luați costumul de baie, prosop, ceva de pus pe cap (pălărie, șapcă, eșarfă, orice!)
     - nu urcați pe vas fără loțiune de protecție solară, deoarece soarele este foarte puternic
     - puteți lua la voi apă și mâncare, dacă vreți să economisiți bani; găsiți și la bordul vasului, dar prețurile sunt un pic mai ridicate (în orice caz, este bine să aveți la voi o sticlă cu apă)
     - luați cu voi o bluză cu glugă/hanorac, în cazul în care va fi o zi cu vânt
     - nu uitați aparatul de fotografiat și asigurați-vă că plecați cu bateria plină la telefon, pentru că veți face multe poze
     - la îmbarcare există un fotograf ce face poze de cuplu, de familie,de grup; aceste poze sunt developate rapid și transformate în brelocuri. Prețul unui breloc este de 6 euro, iar pentru două brelocuri veți plăti 10 euro. Nu este obligatoriu să le cumpărați!
   






^Peșterile Albastre








^Pietricele albe de pe plaja Navagio



^Chipul lui Poseidon, scupltat în stâncă

5 comentarii:

  1. Foarte frumos,planuiesc de ceva timp sa ajung in Grecia dar tot timpul a intervenit ceva si am ales alta destinatie dar cu siguranta voi ajunge :) Pozele sunt superbe.Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, îți recomand cu toată căldura să vizitezi orice parte a Greciei! Este o țară cu multe zone absolut minunate. Pupici

      Ștergere
  2. Minunata postare, am devorat-o cu maxima curiozitate pentru ca in Grecia vreau si eu concediu vara aceasta! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Georgiana, trebuie să te duci în concediu în Grecia! Neapărat :D

      Ștergere
  3. Planuiesc un al doilea sejur in Grecia pe anul asta, prin septembrie, si nu ma pot hotari intre Lefkada, Parga sau mai indepartata insula Zakynthos. Dupa articolul tau, parca inclina balanta spre Zakynthos :)

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...