sâmbătă, 21 decembrie 2013

Plăcintă fragedă cu brânză și stafide


    Îmi place la nebunie plăcinta cu brânză, așa că după ca am testat mai multe rețete am ajuns în final, la favorita mea. De sărbători, plăcinta este un desert delicios, mai ales dacă apelăm și la o cană de vin fiert care să mai destindă atmosfera.
    Ingredientele sunt suficiente pentru o tavă mare de aragaz. De obicei, nu folosesc tot aaluatul, pentru că îmi place plăcinta cu blat subțire și fraged și cu multă umplutură. Așa că puteți modifica cantitatea și la umplutură, în funcție de preferințe.

Ingrediente pt foi: 
- 2 ouă
- 10 linguri zahăr
- 10 linguri lapte
- 10 linguri ulei
- 1 plic praf de copt
- 1 lingură rasă de zahăr vanilat (eu pun 2 pliculețe)
- 500 g făină (se mai adaugă dacă aluatul este prea moale)

Prepare: se bat cu mixerul ouăle cu zahărul și zahărul vanilat,  până se dizolvă. Se adaugă laptele și se mixeaxă. Apoi uleiul și iarăși se amestecă. Se pune praful de copt și o parte din făină, în ploaie, până când mixerulmai poate amesteca. Apoi se încoroporează restul de făină până când se obține un aluat elastic, care se împarte în două.

Umplutura: 
- 1,5 kg brânză vaci (nesărată, sau puteți combina brânză sărată cu brânză dulce)
- 500 g zahăr
- 250 g stafide
- coaja rasă de la o portocală
- 8 linguri lapte
- 3 lingurițe rom (sau esență de rom)
- 7 ouă
- 2 plicuri zahăr vanilat

  Preparare: Se amestecă ouăle cu zahărul,apoi se adaugă brânza și laptele si apoi restul ingredientelor, până se obține un amestec gros, ușor lichid.
   Aluatul se împarte în două și se întind foile. Tava se tapetează cu hârtie de copt, după care se așează prima fooaie de plăcintă și se înțeapă în mai multe ori cu furcuțița sau cu o scobitoare. Se adaugă toată compoziția și se uniformizează, peste care se pune cea de-a doua foaie de plăcintă, care trebuie înțepată și ea.
    Se dă la cuptorul încins pentru circa 45 minute, însă este de preferat să verificați după o jumătate de oră, pentru ca plăcinta să nu se ardă.
 
    Plăcinta aceasta este foarte aromată, datorită zahărului vanilat, romului, dar mai ales portocalei  rase. Este un desert care îmi aduce aminte de copilărie și pe care îl pregătesc cu drag pentru familie. Desigur, de fiecare dată, o tavă nu este niciodată suficientă :)





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...