sâmbătă, 1 februarie 2014

DIY: Semn de carte


    În fiecare zi reușesc să-mi umplu timpul cu ceva, însă la sfârșitul zilei mi se pare că nu am făcut nimic important. Am multe proiecte în cap pe care nu am apucat să le pun în aplicare, motiv pentru care am luat o pauză de creație. De mult timp îmi doresc să realizez câteva tutoriale pentru blog, însă până acum intenția mea nu s-a concretizat. Dar astăzi am reușit să mă mobilizez, așa că haideți să vă arăt cum să faceți un semn de carte tare simpatic, personalizat. Am ales pentru început ceva simplu, dar drăguț, ce nu va dura mai mult de 30 minute nici pentru cea mai neîndemânatică persoană.


    Am folosit următoarele materiale:
  • carton (pe care le-am decupat sub forma unor fâșii cu dimensiunile 25 x 4,5 cm)- alegeți dimensiunile pe care le doriți pentru semnul de carte
  • hârtie colorată (eu am optat pentru două tipuri de hârtie de scrapbooking mai simple, dar puteți alege orice tip de hârtie vă place, chiar și simplă)
  • lipici sau aracet
  • decupaje (din reviste sau printate de pe internet, cu imagini care vă plac, care vă reprezintă)
  • foarfecă, riglă, perforator
  • bandă adezivă (ar fi grozav să aveți un scoci mai lat, iar lățimea lui să coincidă cu lățimea semnului)
  • o papiotă care să se asorteze cu hârtia aleasă + ac de cusut


Pasul 1. Decupăm cartoanele și foile colorate în forma dorită. Eu am optat să folosesc două tipuri de hârtie care să se asorteze. Dacă nu aveți carton, folosiți o cutie de la un parfum sau alt ambalaj, chiar dacă e colorat. În cazul în care nu găsiți la librărie hârtie pe placul vostru, imprimați un model preferat de pe internet.


Pasul 2. Urmează lipirea hârtiei pe suprafața cartonată. Nu am pus hârtia în jumătăți egale, pentru că am vrut să obțin doar un contrast plăcut. Începem cu porțiunea care se va vedea mai puțin, în cazul meu hârtia roz în carouri.


Pasul 3. Continuăm cu cealaltă bucată de hârtie, care va acoperi aproape toată suprafața semnului de carte. Lipim cu atenție semnul, apăsăm bine la colțuri și margini și lăsăm lipiciul să se usuce și să se întărească (eu îl pun într-o carte, ca să se preseze bine).


Pasul 4. În timp ce semnul stă la uscat, ne apucăm să pregătim o decorațiune pentru noul nostru semn de carte: un ciucuraș din ață. Luăm papiota si întindem fire cu lungimea de cca 15 cm. După părerea mea, ciucurelul arată mai bine dacă este mai des, așa că nu vă zgârciți și întindeți mai multe fire de ață.


Pasul 5. Luați firele întinse și tăiați-le pe jumătate, apoi egalați firele. Băgați ață pe un ac subțire și strângeți buchetul de fire la jumătate și coaseți bine, până firele vor fi bine fixate. Păstrăm acul cu ață în forma actuală, fără a reteza firul de ață. Acesta urmează să fie ciucurașul decorativ.


Pasul 6. Tăiați partea de jos a semnului de carte în V. Aici vom atașa ciucurașul, dar mai întâi trebuie să folosim perforatorul și să facem o gaură cât mai aproape de jumătate (eu nu am reușit, mi-e foarte greu să-mi dau seama unde face găuri perforatorul meu).


Pasul 7. Peste locul în care se îmbină cele două modele de hârtie am lipit o bandă subțire de hârtie, pentru a camufla trecerea de la un model la altul. Acum avem nevoie de decupaje. Eu am găsit două imagini care mi-au plăcut, în revistele glossy, așa că le-am decupat imediat. Optați pentru imagini care vă sunt dragi, vă reprezintă, sau care să se asorteze cu hârtia aleasă. Lipiți decupajele de semn și băgați-l la presat într-o carte.
Tips: Puteți transforma semnul de carte într-un frumos cadou de Ziua Îndrăgostiților- folosiți în loc de decupaj o imagine cu iubitul/iubita voastră sau cu voi doi. Puteți face două semne la fel, unul pentru voi și celălalt pt cineva drag.


Pasul 8. Acum urmează să folosim scociul pentru ca semnul de carte să se păstreze frumos pentru cât mai mult timp, mai ales că am muncit să-l facem și nu vrem să se strice așa de ușor. Desfacem banda adezivă transparentă, începem dintr-o margine și apăsăm cu rigla cu atenție, pentru ca scociul să se lipească perfect. Continuăm până ce banda adezivă acoperă toată suprafața semnului de carte. Decupăm zonele în care scociul depășeste semnul de carte și ne pregătim de ultimul pas.


Pasul 9. Luăm șnurul cusut la jumătate, însirăm o mărgeluță sau o perlă mică pe ață. Băgăm acul cu ață prin gaură, îl trecem prin șnur și apoi încă o dată prin gaură, ca să fie mai rezistent. Aducem acul cu ață lângă șnur, prindem cele două capete și le înconjurăm cu acul cu ață astfel încât să capete forma unui clopoțel. Coasem bine ca să nu se desfacă și egalăm capetele ciucurașului.


   Gata, am terminat! Așa ar trebui să arate noul nostru semnul de carte. Eu am făcut două, pentru că sunt simplu de realizat, iar rezultatul este tare drăgălaș. Un astfel de semn de carte poate reprezenta o mică atenție pentru pasionații de lectură, pentru că este util, dar și feminin. Pentru bărbați este de preferat să adaptați culorile și decupajele:)
   Ce spuneți, vă tentează să vă faceți un astfel de semn de carte? Nu-i așa că arată frumos  și nici nu e greu e realizat?

  Citește și: Tutorial- Borcănașe reciclate




10 comentarii:

  1. Sunt extrem de frumoase...eu nu prea mă pricep cu lucrul manual, soțul meu e priceput. ..eu nu am răbdare deloc. Chiar admir imaginația și finețea ta in a lucra aceste mici lucrușoare. ..

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce ideee draguta ! Caut si eu cateva coli frumos colorate si ma apuc de treaba .
    P.S. Ai multa imaginatie :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma asteptam sa faci ceva extrem de complicat, dar se pare ca m-am inselat :))
    Chiar pare simplu de facut si imi place si ca le-ai facut pe roz :D
    sa mai faci tutoriale, chiar explici foarte bine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. foarte frumos si usor de facut. nu prea am e talent la lucru manual, dar sper ca resusesc sa-l fac!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce bine arata :)O sa incerc sa fac si eu unul dar cu siguranta nu va iesi la fel de dragut ca al tau :*

    RăspundețiȘtergere
  6. atat de delicate! esti foarte talentata!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumos ti-au iesit!
    Trebuie neaparat sa-mi fac si eu unul, tot ceva cu roz :))

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...