sâmbătă, 5 iulie 2014

Ghid de vacanță


   În fiecare an, cei mai mulți dintre noi tind să se desprindă de cotidian și să-și încarce bateriile în vacanță, în concediu, ori numai într-un weekend de relaxare. Destinații interne și externe sunt bifate anual de oamenii normali, care-și programează viitoarea vacanță uneori chiar și cu câteva luni înainte.
   În urma noastră, vară de vară, iarnă de iarnă, an de an, o întrebare rămâne fără răspuns: De ce plecăm în vacanță? E drept că, de multe ori, oamenii merg într-un anumit loc fără să-și dorească cu ardoare să vadă locul respectiv, dar sunt determinați să facă această alegere, în principal datorită bugetului alocat vacanței. În acest caz, de ce mai plecăm în vacanță, dacă nu mergem într-un loc pe care ne dorim cu adevărat să-l vizităm și unde putem face ceea ce am visat o viață întreagă? Nu-i timp pentru regrete, dar este timp suficient pentru progrese, așa că haideți să vă prezint un ghid de vacanță perfect!


    Rămasă singură după ce stăpânii au pornit în vacanța programată pentru vara curentă, o căsuță cochetă dintr-o mică localitate de provincie respiră ușurată, văzându-și ferestrele și ușile perfect ferecate, cuprinsă de o liniște care o face să-și descrețească ridurile apărute pe zidurile frumos tencuite. Abia dacă aude ciripitul păsărilor; simte numai firele crude de iarbă cum își înalță trupușoarele pe lângă fundația de beton, înviorate de roua de dimineață, dar care vor pica pradă cât de curând toropelii. În spate, departe, câinele - paznic necruțător al întregii curți, se zbuciumă din toți plămânii, fericit că vacanța stăpânilor l-a scutit pentru câteva zile de povara lanțului. Vreo pisică, pesemne, nu-i rost de panică! (își zice în sinea ei casa, convinsă că niciun hoț întreg la minte nu s-ar încumeta să spargă o casă în miezul zilei, într-o zi cu soare arzător).
   Și-a scuturat tot praful și respiră aerul curat ce se strecoară pe la marginile acoperișului și prin horn. Ei, iată ce-nseamnă libertate! Asta da vacanță: nu tu copii ce zburdă neîncetat cât e ziua de lungă, nu tu uși trântite de nervi, de agitație ori din grabă, nu tu gospodină obișnuită să întorci casa cu susul în jos de trei ori pe săptămână! Vacanța nu-i vacanță pentru toți oamenii, dar este mereu vacanță pentru case!
   Fericirea căsuței noastre dură vreo două zile. Nu-și mai încăpea în fire de-atâta voie bună, își tot admira pereții deloc afectați de trecerea timpului, ba își felicita acoperișul pentru rezistența eroică în fața căldurii. Dar în a treia zi, nostalgia începuse să se instaleze ca la ea acasă; pe căsuță o cuprinse dorul de stăpânii ei, un dor ce-o strângea într-o îmbrățișare sufocantă. Și-atunci, ca să mai alunge din apăsare, își imagină cum trebuie să fie vacanța stăpânilor, câte râsete colorate ale copiilor zburdalnici vor fi aruncate la întâmplare, distracție pentru un an și tot atâta relaxare. Se gândi la ce mai auzise pe la televizor și la informațiile pe care le prinse, în zbor, de pe drăcia de internet (aflase că prin intermediul acestui internet stăpânii o găsiseră și pe ea, pusă-n vânzare printr-un anunț imobiliar) și își imagină fiecare pas făcut de dragii ei stăpâni- un adevărat ghid de călătorie.
    Stăpâna, își zise casa, este o femeie organizată; la noi, în rândul construcțiilor, doar blocurile sunt la fel de organizate ca și ea, cu atâtea apartamente și garsoniere pe cap. Femeia probabil că s-a interesat cu câteva săptămâni înainte, poate chiar luni, unde or să plece și ce vor face în vacanță. A verificat destinațiile, locurile ce merită vizitate și, ca orice femeie, a făcut și un calcul aproximativ al vacanței, în funcție de prețurile practicate în locurile ce-i stârniseră atenția. Ocupându-se și de economiile casei, o parte din ele pregătite special pentru vacanță, femeia știe bine cât își permit să cheltuiască, fără a închide ochii când puștiul vrea o înghețată, fetița o prăjitură cu fructe, soțul o bere rece sau un curs de scuba diving. Plăcerile, pentru oricine, trebuie satisfăcute; or, ce vacanță ar fi aceea în care mergi doar de dragul de a merge undeva?
    Stăpânul, bărbat în toată regula și cocoșul în casă, mai mult ca sigur că avea destinațiile lui favorite, altfel nici nu ar fi plecat de acasă. Dacă i-ai fi lăsat televizorul, berea recea și friptura bine făcută, ar fi fost mai fericit decât dacă l-ai fi dus undeva cu forța. El sigur se ocupă de vacanța propriu-zisă, sună la agenția Cocktail Holidays, despre care soția i-a spus în mod repetat și cere detalii despre sejururile verii 2014, schimbă banii în valută și merge cu mașina la revizie să fie pregătită pentru vacanță, chiar dacă într-un final se decid în favoarea avionului. Lui îi place ca totul să fie pus la punct pentru ca mai apoi să nu apară situații neplăcute. Dacă soția amână programarea vacanței, el sigur ia măsuri și rezolvă treaba. Ca bărbații!
    Copiii, niște iezi năzdrăvani cu dinți de lapte, ar merge fericiți oriunde, numai să fie înghețată din belșug, un parc de distracții pentru copii și apă în care să se bălăcească. Nu tu griji, nu tu nevoi: farmecul copilăriei! Totuși, pentru ei, oboseala drumului trebuie luată în considerare, așa că cel mai sigur vor lua avionul, iar cele câteva ore de zbor până la destinație abia dacă vor fi resimțite de iezișori.
    Cât despre destinație, aici e problema cea mare, dar cred c-au ajuns stăpânii cei dragi la o înțelegere și au luat în calcul lucrurile care le plac amândurora, pentru a nu exista nemulțumiri. Soția ar opta, pesemne, pentru o vacanță de suflet și ar alege Emiratele Arabe Unite (click aici). Pe lângă relaxare își dorește, ca orice femeie, o vacanță cu shopping, dar o sesiune de lux, cum numai în Dubai se poate face. Orașul-minune al lumii ar fi un paradis pentru ea, sub soarele ce te transformă din est-european în indian în doi timpi și trei mișcări. În plus, nisip de aur din belșug și mare albastră. Relaxarea pentru minte și suflet o reprezintă promenada printre tarabele și buticurile de condimente, mirodenii și dulcegării indiene, într-o încântare a simțurilor. Soțul ar fi extaziat de posibilitățile de a face sporturi extreme: pesemne adesea a visat cu ochii deschiși la o vacanță de scuba diving sau de sky diving, sau de o cursă cu mașini off-road prin deșert. Destinația perfectă pentru îndrăgostiți, vacanța poate fi considerată o a doua lună de miere, cu plimbări romantice printre clădirile luminate ori pe lângă minunatele fântâni arteziene, renumite pentru jocurile incredibile de apă. Dar și pentru cei mici vacanța reprezintă o adevărată distracție, cuprinși de emoție în fața giganților Burj Khalifa și Burj Al Arab, entuziasmați de o plimbare pe cămile, de parcul acvatic The Wild  Wadi Water Park și de grozavele pârtii de zăpadă din Ski Dubai/ Mall of The Emirates.

     Destinația favorită  a soțului ar fi, cu siguranță, Grecia (click aici). Chiar dacă este atras de sporturile extreme, și mai atras este de istorie, mai ales că vorbim despre cea mai mare civilizație a lumii. O vacanță istorică, pe urmele zeilor din Olimp, ale lui Sofocle sau Homer, străbătând pământul bătătorit de mii de ani, în care cerul este în armonie cu apa și pământul. În plus, unde este mare, acolo sunt și activități acvatice minunate, așa că poate face scuba diving, sau poate alege în schimb câteva ore de relaxare pe un iaht închiriat, sau de mișcare într-un caiac canoe. Vizita la Acropole ar fi ca a doua casă, o casă spirituală pentru acest suflet atras atât de mult de originile literaturii și democrației. Pentru soție, nimic nu poate fi mai frumos decât descoperirea Meteorei, tărâm dedicat religiei, neprihănit - oază de liniște pentru suflet. Descoperirea minunatelor legende în drum spre Muntele Olimp nu poate fi comparată cu altă experiență, astfel că drăgălașii copii vor îndrăgi aceste legende întocmai părintelui lor. Pentru ei, distracția vine din excursiile pe vapor, străbătând marea înspre insule magice, precum Skiathos sau Thassos, printre pescăruși prietenoși și valuri spumoase lăsate-n urmă de mica ambarcațiune. Ehe, și pentru bărbat, nimic nu se compară cu veselele și primitoare taverne grecești, unde porții generoase, gătite ca la mama acasă te îmbie, alături de un păhărel de Metaxa.

   Dar ca să împace și capra și varza, cei doi soți vor alege un pachet turistic în Barcelona (click aici), marca Cocktail Holidays, unde vor petrece 7 nopți cu demipensiune într-un hotel cochet. Și unde te poți simți mai bine ca în cel mai iubit colțișor din Spania, unde istoria și distracția merg braț la braț, oferindu-le turiștilor cele mai frumoase clipe ale vieții lor?! Aici, în frumoasa Catalunie, soțul se va lăsa pradă farmecului arhitectural al creațiilor lui Gaudi, admirând construcții de o frumusețe amețitoare, precum Sagrada Familia și Parcul Guell. Purtându-și pașii pe străduțele din orașul vechi, soția va fi cucerită de sutele de buticuri de îmbrăcăminte, accesorii, specialități gastronomice și cosmetice. Or, fix în port, printre ambarcațiunile mii și mii, o așteaptă modernul mall, ticsit cu magazine fel și fel, chiar și de îmbrăcăminte de lux. Pentru copii, Parc Aventura e la o aruncătură de băț, așteptându-i cu cele mai ingenioase tobogane, carusele și obstacole cu apă - distacție de-o zi întreagă, pe care iezișorii nu o s-o dea uitării prea repede. Pentru toți, soarele răsare dis de dimineață și se răsfață pe cerul senin cât e ziua de lungă, bronzând trupurile golașe ale iubitorilor de plajă; marea scaldă țărmurile Barcelonei, oraș ce reunește clădiri vechi, construcții moderne, magazine nenumărate și o plajă de basm, lucru care îi atrage pe turiști într-un număr atât de mare, an de an.


   Întoarsă acasă, familia nu părea nici fericită, nici relaxată: soției parcă îi apăruseră două linii pe frunte, soțul era morocănos, iar copiii obosiți. Numai căsuța ardea de nerăbdare să asculte impresiile stăpânilor săi, să le vadă ochii sclipind într-o retrăire continuă a clipelor de vacanță și să-și însușească o parte din amintirile lor, agățate în rame frumoase, pe pereții ei. Dar vacanța lor nu părea vacanța mult visată! De-ar știi pe unde le-au fost purtați pașii de către imaginația bietei căsuțe, și câte locuri de neuitat și-a închipuit ea că au vizitat..Atunci când imaginația nu are limite, vacanța visurilor noastre este întotdeauna posibilă! Nu renunțați la adevăratele plăceri, apelați la Cocktail Holidays pentru o vacanță perfectă! Și dacă vă întrebați de ce plecați în vacanță, ar fi bine ca motivul să nu fie doar acela de a vă lăsa casa singură și fericită!

 

Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...