joi, 28 iulie 2016

Prăjitură cu zmeură și mascarpone


   Dragilor, astăzi vă împărtășesc o rețetă foarte gustoasă, pe care merită să o încercați cât mai sunt zmeurele în piață, mai ales dacă aveți poftă de ceva dulce făcut în casă. Este o prăjitură cu foi și o cremă de zmeură, deloc complicată și foarte bună, cu gust de iaurt și de înghețată cu fructe de pădure.

   Ingrediente pentru foi:
- 3 ouă
- 1 cană zahăr
- 3 lg miere/ 3 lg zahăr
- 3 lg unt
- 2 lgț praf de copt
- făină cât cuprinde
- opțional: cacao

   Ouăle și zahărul se fierb la bain-marie, amestecând continuu, cu un tel. Eu n-am avut miere, așa că am mai pus 3 linguri de zahăr, pe care le-am adăugat o dată cu untul peste amestecul de ouă. Am pus și praful de copt, apoi am luat cratița de pe foc și am început să încorporez făina, până am obținut un amestec moale și lipicios.
    Aluatul obținut se îmbracă în folie de platic și se dă le rece pentru câteva minute, astfel că se va întări. Eu am făcut 5 foi cam cât o coală A4, deci am împărțit aluatul în 5 părț egale. Pe două dintre ele le-am amestecat cu cacao, pentru ca prăjitura să aibă un aspect mai plăcut.
    Se întind foi foarte subțiri, care se coc pe fundul tăvii la 180 grade, timp de 5-7 minute.


Ingrediente pentru crema de zmeură:
- 250 g mascarpone/ 1 plic cremă de vanilie
- 3 lg zahăr pudră
- 1 plic zahăr vanilat
-1 esență vanilie
- 200 ml smântănă dulce (frișcă lichidă)
- 250-300 g zmeură
- 1 plic gelatină

    Eu am folosit cremă de vanilie la plic, pe care am preparat-o conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Această cremă sau mascarpone, dîn funcție de ce preferați, se amestecă cu zahărul pudră, zahărul vanilat și cu esența de vanilie.
    Zmeura se pasează în blender sau, mai ușor, se zdrobește cu o furculiță. Dacă vreți ca prăjitura să fie mai acrișoară, adăugați mai multă zmeură. Se bate separat, frișca lichidă și se încorporează în restul de cremă.
    Gelatina se acoperă cu apă rece și se lasă la înmuiat timp de 10 min. Când este gata, se dizolvă la bain-marie și se adaugă în cremă.


   Asamblarea prăjiturii: foaie albă - 1/4 din cremă - foaie maro- 1/4 cremă
                                       foaie albă - 1/4 din cremă - foaie maro- 1/4 cremă - foaie albă

   Se acoperă cu folie și se pune un fund de lemn sau ceva mai greu, care să apese pe prăjitură. Eu am decorat-o cu ciocolată rasă și zmeură proaspătă. Puteți încerca prăjitura în varianta cu mure, afine, căpșuni sau ce alte fructe vă sunt pe plac :)          
 

2 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...