Iubesc produsele apicole, iar polenul de albine se numără
printre favorite! Este un bun energizant și de aceea prefer să îl consum în
perioadele în care sunt mai stresată. Mă foloseam de el și în anii de
facultate; inițial l-am descoperit pe cel uscat, iar mai târziu pe cel crud. În
general produsele din stup asigură o bună concentrare și sporesc energia celui
ce studiază, eu îl recomand oricui în perioada sesiunii sau înaintea unui
examen important. Iar dacă ați terminat cu studiile, ca mine, atunci stați aproape
pentru că în articolul de față vă povestesc despre alte beneficii ale polenului
crud, precum și despre dozele de administrare și modalitățile de păstrare ale
produsului.
Din postările mele
mai vechi v-ați dat seama că produsele Apiland nu-mi sunt străine. Am folosit
lăptișor de matcă, miere și produse cosmetice din portofoliul lor. Nici polenul
crud nu-mi este străin, în urmă cu un an am menționat pe blog despre polenul
crud de prun și de trandafir sălbatic. Însă pe
cel poliflor nu-l încercasem și eram foarte curioasă ce gust are și cum
acționează asupra organismului meu.
Ca și celelalte
tipuri de polen crud de la Apiland, cel poliflor vine ambalat într-o caserolă
de 250 de grame, sigilată. Ca și consistență, polenul are forma unor granule
multicolore, însă acestea sunt moi, iar în gură se transformă instant într-o
pastă dulceagă. Gustul poate fi puțin neplăcut la început, ușor înecăcios, însă
treptat o să vă obișnuiți cu el. Spre deosebire de polenul uscat, cel crud se
comportă precum un aliment viu, conținând în plus față de varianta clasică
lacto-fermenți, bacterii benefice și antioxidanți.
Care sunt
beneficiile polenului crud?
Polenul crud este
recomandat pentru:
-stări de oboseală, de stres, de surmenaj fizic și
intelectual;
-persoanele ce practică sport și doresc să-și mărească
rezistența;
-imunitate scăzută, lipsă de vitamine;
-îmbunătățirea tranzitului intestinal;
-prevenirea și tratarea anemiei;
-tratarea stărilor de depresie;
Polenul crud conține
vitaminele liposolubile A,D, E, F, vitaminele hidrosolubile C, P, acid folic,
B1, B2, B3 , B5, B6, B8 (biotina),macroelementele minerale Ca, Mg, P, K, Na,
cât şi microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn,B,Co,Cr,I,Mo. Este foarte
bogat în proteine și în omega 3, având astfel un rol și asupra pielii,
unghiilor și părului nostru. Alături de miere, polenul este singurul produs
natural ce conține 22 de nutrienți.
Este important de
știut că polenul crud conține și zaharului, acestea fiind responsabile de
gustul său dulceag.
Este considerat și
un excelent afrodisiac :)!
Cum se
administrează polenul crud?
Polenul crud
poliflor se administrează după cum urmează: pentru copii cu vârsta cuprinsă
între 2-6 ani se ia o linguriță de 5 grame/zi, iar pentru adulți e recomandată
o lingură cu 15 grame de polen/zi.
Poate fi consumat
ca atare, însă pentru cei care nu se împacă cu gustul său există alternative.
Astfel, poate fi adăugat în cereale, în salata de fructe, în iaurt, în cafea
sau în ceai. În cazul băuturilor, schimbă puțin gustul acestora și le face
puțin amărui. Eu prefer să-l amestec cu o lingură de miere de salcâm, să-l pun
peste banane, amestecat tot cu miere, sau presărat peste un terci fiert din
ceareale.
Cura cu polen crud
trebuie să dureze minim 7 săptămâni, timp în care se consumă 3 caserole de 250
de grame. Ca și în cazul lăptișorului de matcă, e de preferat să facem cura de
2 ori pe an, primăvara și toamna, însă nu este obligatoriu să alegem aceste
sezoane. Cum spuneam, alimentul e de ajutor și în timpul sesiunilor, acestea
picând de regulă vara și iarna.
În caz că v-ați
decis să faceți mult sport sau să țineți o cură de slăbire, puteți mări doza de
polen până la 2 linguri/zi. Prin sport se pierd nu doar kilograme ci și o
cantitate importantă de vitamine și minerale, iar în cazul dietelor avem de-a
face cu același efect nedorit. Polenul este catalogat ca unul dintre cele mai
importante alimente pentru sport (sport food), alături de batoanele și
lichidele proteice și energizante, mărind rezistența la efort și ajutând corpul
să se recupereze rapid după suprasolicitare.
Cum se păstrează polenul crud?
O dată deschisă,
caserola se pune în congelator spre păstrare. Nu în frigider, nu la loc
răcoros, ci direct în congelator. Polenul crud nu îngheață, nu vă faceți
probleme. El se păstrează perfect la temperaturi cu mult scăzute sub 0 grade și
nu-și pierde proprietățile atunci când este scos din congelator, pentru că
nefiind înghețat, nu se decongelează.
Scos din
congelator, polenul crud rezistă 7-8 zile la temperaturi peste 0 grade, însă
numai dacă este sigilat. Dacă am desfăcut sigiliul caserolei, atunci îl putem
lăsa doar 2-3 zile în afara congelatorului.
Polenul crud poate
fi comandat din magazinul online Apiland(vezi aici). Cel poliflor este disponibil în două
variante: clasic (25 lei) și bio (28 lei). Ambele variante cântăresc 250 de
grame. Puteți opta și pentru unul dintre polenurile monoflorale: de măr, de
prun, de trandafir sălbatic, de flori de munte, de iarbă neagră, de păducel, de
castan dulce și mur sau de salcie. Dacă urmăriți să obțineți de la polen efecte
maxime asupra frumuseții exterioare, atunci polenul crud de flori de munte este
recomandat, acesta fiind bogat în biotină și vitaminele C și E, adică
principalii responsabili pentru un păr și o piele strălucitoare.
Cu siguranta il voi incerca si eu :) Pupici
RăspundețiȘtergereIrina, ți-l recomand cu incredere! Te pup
ȘtergereAm inceput si eu sa-l testez pe mine si pe baietelul meu.
RăspundețiȘtergereMiky, ma bucur sa aud acest lucru! Sper ca va place :)
ȘtergereAzi l-am primit, sper sa ma ajute in problemele cu oboseala si cu stresul.
RăspundețiȘtergere