marți, 7 iulie 2015

Foi cu cremă de lapte și budincă de căpșuni


     Îmi cer scuze pentru acest început de săptămână dulce, dar am strâns câteva rețete de prăjituri pe care le-am pus în practică și pe care vreau neapărat să le împărtășesc cu voi. Adevărul este că am prăjiturit foarte mult în ultima perioadă. Mult prea mult!
     Prăjitura de astăzi este, în traducere liberă, o felie cu căpșuni, iar rețeta am găsit-o AICI, pe un blog din Estonia pe care îl urmăresc de ceva timp. Deși rețeta este un pic mai elaborată și va necesita puțin mai mult timp din partea voastră, vă recomand să o încercați, deoarece rezultatul final merită tot efortul. Este o prăjitură foarte sățioasă, bogată în calorii, dar sunt convinsă că va primi feedback pozitiv din partea oricui o va încerca. Reduceți cantitățile la jumătate dacă vreți să faceți o prajitură într-o tavă mai mică; dacă urmați gramajele, atunci veți obține o prăjitură generoasă, care va sătura mulți pofticioși.

   Ingrediente și preparare:

   Foi:
- 450 g făină
- 150 g unt la temperatura camerei
- 150 g zahăr
- 1 + 1/2 albușuri
- 150 g smântână (20% grăsime)
- 1 + 1/2  lingurițe bicarbonat de sodiu

    Într-un castron se mixează untul, zahărul, albușurile și smântâna, până devin pufoase. Deasupra amestecului obținut adaugăm făina și bicarbonatul, cernute. Se frământă până se obține un aluat neted și omogen, care se acoperă cu folie și se dă pentru o jumătate de oră la frigider. În acest fel, foile vor fi mai fragede.
   Scoatem aluatul din frigider și-l împărțim în 6 părți egale, pentru că vom coace separat 6 foi. Se întinde o foaie cât mai subțire din fiecare bilă de aluat, mare cât o tavă de aragaz. Se acoperă fundul tăvii cu hârtie de copt, se pune foaia de aluat și se coace pentru 5-7 minute în cuptorul încins, la 180°C, până devin aurii pe margine. Atenție, însă, foile trebuie să fie pale la culoare, așa că nu le lăsați mai mult în cuptor decât este indicat. Punem o foaie peste cealaltă, fără a desprinde încă hârtia de copt și le acoperim cu un șervet de bucătărie.

  Crema de lapte:
- 1,5 l lapte
- 9 gălbenușuri
- 150 g amidon
- 260 g zahăr
- 3 pliculețe zahăr vanilat
- 600 ml frișcă lichidă
- 1 + 1/2 plicuri cremă de vanilie
- 30 g gelatină (3 pliculețe)

   Mixăm gălbenușurile cu zahărul și laptele, până ce zahărul se dizolvă complet. Amidonul de dizolvă în jumătate din amestecul obținut, iar cealaltă jumătate se pune pe aragaz, la foc mic. Amestecăm continuu și, când începe să fiarbă, îndepărtăm cratița de pe foc și adăugăm amidonul dizolvat, amestecând bine. Punem iarăși cratița pe foc, până ce amestecul se îngroașă și se vede fundul ei atunci când amestecăm cu lingura. Când este gata, acoperim direct crema cu folie de aluminiu, nu cratița, pentru a nu se forma o pojghiță deasupra. Lăsăm să se răcească complet.
    Batem frișca și adăugăm praful de cremă de vanilie. Separat, se mixează crema de gălbenușuri preparată mai devreme, răcită complet, apoi încorporăm cu atenție frișca. Pregătim gelatina conform instrucțiunilor, adică o lăsăm la înmuiat în apă rece timp de 10 minute, apoi o punem la bain-marie până se dizolvă complet. Adăugăm gelatina dizolvată în cremă, amestecăm bine și împărțim crema în 3 părți egale, pentru asamblare.

   Budincă de căpșuni:
- 450 g căpșuni (sau alte fructe roșii, coacăze sau zmeură)
- 1 și 1+2 plicuri budincă de vanilie

  Punem fructele în blender și le mixăm până obținem un piure. Avem nevoie de 450 ml de lichid, așa că putem completa cu apă, în cazul în care piureul cântărește mai puțin. Pregătim budinca de vanilie conform instrucțiunilor de pe ambalaj, cu mențiunea că în loc de lapte vom folosi piureul de căpșuni. Budinca obținută se împarte și ea în trei părți egale.

 Asamblarea prăjiturii: 
foaie- budincă de căpșuni
foaie- cremă de lapte
foaie - budincă de căpșuni
foaie- cremă de lapte
foaie - budincă de căpșuni

   Eu am lăsat-o la frigider peste noapte, iar a doua zi am savurat-o. O minunăție!
   Sursă rețetă: Palachinka Blog




4 comentarii:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...