Ingrediente pentru foi:
800 g făină
150 g unt
100 g zahăr
100 g smântână
1 ou
1 plic praf de copt
Ingrediente pentru cremă:
200 g unt (este de preferat să folosiți un unt mai gras, cu peste 50% grăsime)
200 g zahăr pudră
5 linguri făină
1/2 litru lapte
coaja și zeama de la 2 lămâi
Preparare:
- Se pune zahărul la topit într-o cratiță, la foc mic. Se lasă până devine maro, apoi se stinge cu 1 cană de apă fierbinte și se mai lasă pe foc până când zahărul se topește în totalitate.
- Se amestecă untul cu oul întreg, cu smântâna și siropul de zahăr ars. Se pune apoi făina amestecată cu parful de copt, în ploaie, pentru a nu face cocoloașe. Se omogenizează compoziția cu mâna, dar fără a frământa coca.
- Aluatul se împarte în 4 părți egale și se întind foi care se coc pe fundul tăvii (tava trebuie să fie unsă cu unt). Se coace până când se colorează puțin.
- Foile se pun unele peste altele și se lasă la răcit (sunt rigide ca un biscuite).
- Prepararea cremei: Se amestecă făina cu laptele și se pun la foc până când compoziția se îngroașă, apoi se dă la răcit. Se rade coaja și se stoarce zeama de la lămâi. Se amestecă untul moale cu zahărul și, când pasta de făină s-a răcit, se adaugă câte puțin în crema de unt, alternând cu zeama de lămâie. La final, se adaugă coaja rasă de lămâie și se amestecă bine.
- Se pune prima foaie într-o tavă de aragaz, apoi se întinde cremă peste ea și tot așa, până se montează prăjitura.
- Se dă la rece pentru cel puțin 12 ore pentru ca foile să se înmoaie, iar crema să se întărească.
- Când este gata, prăjitura se taie în bucăți și se pudrează cu zahăr.
*******************
Click pe imaginea de mai jos pentru cea mai bună ofertă de cărți de gastronomie:
Arata foarte bine prajiturica! Sunt sigura ca-i delicioasa! :D
RăspundețiȘtergere