vineri, 18 martie 2016

Negresă cu nucă



    Aveam poftă de o prăjitură nu foarte dulce, ușor de preparat, cu ciocolată și nuci. N-am stat pe gânduri, mai ales că aveam toate ingredientele necesare. Și dacă tot vine weekend-ul, m-am gândit să vă împărtășesc și vouă rețeta, deoarece negresa aceasta este bună de tot și merge bine cu înghețată, cu banane sau cu o cană de ciocolată caldă.
    Eu am folosit o tavă de copt mai micuță (aproximativ 22 x 15 cm), așa că puteți dubla compoziția dacă aveți o tavă mai mare. În plus, puteți coace prăjitura și într-o crăticioară, în cazul în care nu aveți tavă de copt :)

  Ingrediente (am folosit o cană de 150 ml pentru a cântări ingredientele):
- 100 g unt
- 1 cană zahăr
- 2/3 cană lapte
- 1 cană făină
- 3 linguri cacao
- 1/2 plic praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat
- 3 ouă
- 1 fiolă esență rom
- 1 cană nuci


   Preparare:
1. Punem la bain-marie laptele, zahărul, cacao și esența de rom și fierbem până se dizolvă zahărul și obținem un sirop gros. Îl lăsăm să se răcească. Un sfert din sirop îl vom pune deoparte.
2. Spumăm untul cu ajutorul mixerului. Îl amestecăm cu 3/4 din siropul de cacao, apoi adăugăm pe rând gălbenușurile de ou, unul câte unul. Punem și făina, apoi zahărul vanilat și praful de copt și omogenizăm bine amestecul.
3. Încorporăm nucile tocate sau măcinate în compoziția noastră.
4. Batem albușurile spumă cu un praf de sare, apoi le adăugăm în compoziția de negresă.
5. Turnăm amestecul într-o tavă de copt sau o crăticoară tapetată cu hârtie de copt și dăm la cuptor pentru aproximativ 30 minute, la foc mediu. Verificăm din când în când prăjitura, făcând testul scobitorii.
6. Când este gata, scoatem negresa fierbinte din cuptor și turnăm deasupra ei siropul de cacao păstrat. Presărăm prăjitura cu nucă măcinată (sau fulgi de migdale) și o lăsăm la rece vreo oră, ca să se îmbibe bine cu sirop.

   Așa cum v-am spus, este bună-bună!
   Sport la prăjiturit, dacă vă încumetați să faceți ceva dulce în acest weekend :)






Un comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...