miercuri, 30 iulie 2014

Zbor frumos către Skiathos


   Cei mai mulți dintre noi avem animale preferate și, dacă am putea vreodată să ne reîncarnăm, cu siguranță am alege animalul respectiv. Mie mi-au plăcut întotdeauna păsările, înseodebi pescărușii. Păsări puternice, pentru care libertatea este precum o cunună de lauri. Aripile puternice, vânjoase, perfect întinse, taie aerul fără sforțare, într-un zbor lin. Și lumea nu mai are limite, orizontul este nesfârșit, îmbrățișat numai de albastrul cerului și de adierile vântului. Ce n-aș da să fiu o pasăre!
   Și tocmai datorită pasiunii mele pentru păsări, îmi place să zbor cu avionul, acesta fiind principalul mijloc de transport cu care obișnuiesc să călătoresc. Grație lui, distanțele de mii de kilometri se reduc la doar câteva ore de zbor liniștitor, printre nori pufoși. Pasărea uriașă de metal, sprijinită în roți mici, dar solide, își înalță cutezătoare trupul greoi către înaltul cerului, întocmai unui vultur uriaș. Aripile perfect drepte, aliniate după calcule matematice precise, mențin echilibrul acestei aeronave minunate, în care îmi place să mă privesc ca pe un pui la sânul unei păsări-mamă. Ferestrele mici sunt evadarea mea, posibilitatea de a mă hrăni fictiv cu înălțimile amețitoare la care numai gândul poate urca fără sforțare. Și aici, printre nori, în sânul albastru al lui Dumnezeu, destinația de vacanță pare un vis, un vis pe care încep să-l trăiesc imediat ce mă urc în avion.
   Îndesată bine în scaunul confortabil pus la dispoziție de Aerotraavel.ro, desinația mea de vacanță se conturează a fi perfectă. Superbul  Skiathos(click aici), altădată o insulă exclusivistă, și-a deschis porturile și micuțul aeroport în fața tuturor călătorilor pe care sufletul îi îndeamnă să descopere un colț din raiul grecesc. Insula nu poate fi decât binecuvântată de zei, lucru atestat de cele 69 de plaje cu nisip fin care împânzesc micuțul paradis natural. Scăldate de o apă de culoarea turcoazului, plajele se întrec în a atrage turiștii prin diversitatea lor: plaje retrase preferate de turiștii care sunt în căutarea unei oaze de liniște, plaje pentru nudiști, plaje cu nisip de culoarea aurului și plaje pentru tinerii amatori de distracție și de petreceri nocturne în aer liber.
    O dată aterizată pe micuțul aeroport, unul dintre cele mai mici aeroporturi din lume, descopăr splendoarea naturală ce se întinde în fața ochilor, în specificul stil grecesc. Clădirile albe, cu acoperișuri roșiatice din teracotă, se înghesuie una în cealaltă de parcă le-ar fi frig. Insula aceasta superbă a fost invadată de clădiri nenumărate, motiv pentru care oamenii s-au înțeles și au costruit în armonie, pentru a se bucura în număr cât mai mare de tabloul acesta de vis numit Skiathos.


   Și unde este frumos este și agitat, așa că o forfotă plăcută mă îmbrățișează rapid. Și nici nu vreau să-i rezist și o iau la pas, împinsă de la spate, pe străduțele înguste, ticsite cu magazine și buticuri cochete. Este imposibil să nu-ți atragă privirea exponatele din vitrină. Pe lângă suveniruri și obiecte tradiționale grecești, buticurile ascund îmbrăcăminte și podoabe din materiale de calitate, lucrate cu bun gust. Pe ici, pe colo, magazinele de cosmetice îmi zâmbesc prin coșurile de la intrare, ticsite cu produse frumos ambalate. Se simte de la o poștă mirosul sec de măsline, completat perfect de levănțica aromată.
   De-a lungul țărmurilor se întind tavernele grecești, cu meniuri variate, în care fructele de mare ocupă un loc de cinste. Nu ai cum să nu te așezi, la miezul zilei, după o plimbare pe străduțele înguste, la una dintre terasele de la malul mării și, în mai puțin de jumătate de ceas, să te trezești în fața unei mese îmbelșugate. Creveții în sos de lămâie sau calamarii perfect asezonați sunt completați de cartofii prăjiți, atât de iubiți de greci. Pesemne, într-un loc atât de frumos, dietele nu sunt la ele acasă! Printre magazine, găsesc taverne unde pot servi o bere rece la halbă sau un cocktail slab alcoolizat, pentru că la temperturi ce depășesc 30-35 grade Celsius, căldura și alcoolul nu fac casă bună.



   Dimineața o petrec pe una dintre numeroasele plaje. N-am cum să evit plaja-minune, plaja Koukounaries, desemnată ca fiind una dintre cele mai frumoase plaje din întreaga lume. Protejată de o întinsă pădure de pini, în care-și fac veacul rățuște și lebede albe și negre, plaja este încărcată de nisip auriu, ce strălucește prețios în razele soarelui. Șezlongurile rarefiate, cu paturi de plajă și mese din lemn natural, sunt protejate de umbrelele din paie dese. Soarele este puternic dar, în cazul în care marea cristalină nu îmi oferă senzația de răcoare, mă adăpostesc pentru câteva momente sub perdeaua răcoroasă a pinilor. Ce miracol natural, unde marea dă nas în nas cu un lac cu apă dulce, în care câteva lebede își poartă cu grație penajul bogat. Apa este ca un miraj, în care peștișorii înoată veseli printre picioarele mele. Nisipul fin și vietățile marine sunt vizibile până la câțiva metri, atât de curată și cristalină este marea în acest loc.
   Plajele din nordul insulei sunt cunoscute ca târâmuri ale relaxării. Aici, muzica și gălăgia sunt date uitării, pentru că singura muzică care plutește în aer este liniștea. Șezlongurile răzlețe, apropiate de malul mării, mă îmbie la o sesiune de relaxare de vis.


   La miezul zilei, statul pe plajă devine periculos, pentru că soarele nu se lasă intimidat nici de zei și nici de numeroșii turiști. Este vremea pentru plimbări prin oraș, pentru o masă copioasă la una dintre taverne și pentru descoperirea insulei. Și chiar dacă este mică, Skiathos ascunde numeroase suprize pentru turiștii curioși. Vaporașele din portul vechi reprezintă cea mai rapidă și practică merodă de a ajunge de la o plajă la alta și de a traversa insula dintr-o parte în cealaltă. Miezul zilei poate reprezenta momentul prielnic pentru o mini-excursie către Parcul Marin al Sporadelor de Nord, unde poate fi admirat habitatul natural al impresionantei foci Monachus-Monachus.
   Pe înserat, cel mai plăcut mod de a petrece timpul îl reprezintă o plimbare pe malul mării, când cercul de foc al soarelui se prăbușește în mare, lăsând loc lunii, cu lumina sa blândă. Când îmi obosesc picioarele și stomacul începe să dea el nervos din picioare, mă arunc în brațele unui restaurant, în care să mă bucur de bucătăria grecească. Chelnerii sunt zâmbitori și amabili, răspund mereu glumeț și aduc comenzile imediat, fără să fie nevoie să ți se lungească urechile de foame. Măcar o dată  trebuie să ajung la restaurantul celebrului Hotel Skiathos Palace, unde mâncarea cu specific mediteranean pălește în fața priveliștii uluitoare asupra golfului Koukounaries.
    Restaurantele grecești se remarcă prin atmosfera lor primitoare, unde bucatele bine preparate sunt acompaniate de muzică live și servicii excelente. Și pe la miezul nopții abia dacă reușesc să mă urnesc din loc. După o zi lungă, un somn în camerele spațioase ale vilei este mai odihnitor decât o săptămână întreagă de somn în București. Dar în zilele mai puțin aglomerate, relaxarea continuă cu distracție maximă, muzică bună și dans într-unul dintre cluburile BBC sau Agustera, unde se petrece până în zori.
   Practic, într-un sejur de șapte nopți, nu ai cum să te plictisești în insula Skiathos. Cu puțin noroc, ai ocazia să vezi, de la distanță, vasul de croazieră futurist al familie Beckham, ce are forma unui tanc de război, înconjurat de navele angajaților ca de niște sateliți. Și nu-i de mirare că vedete autohtone, precum Andi Moisescu, aleg să-și petreacă vacanța în Skiathos, târâm de vis de la poalele zeilor.
   Abia mă obișnuiesc cu atmosfera prietenoasă și relaxată, când zborul către casă mă trezește la realitate. Ultimele ore din zborul de întoarcere, îmi întipăresc în minte, dar mai ales în suflet, experiența de vis din fascinanta insulă grecească. Aș da orice ca, aflată pe unul dintre aeroporturile din București, Cluj-Napoca sau Timișoara, de unde pleacă aeronavele Tarom cu destinația Skiathos, să mă pot îmbarca din nou la bordul unui avion și visul de vacanță să înceapă iarăși, și iarăși, la nesfârșit.
   Pe lângă Insula Skiathos, Aerotravel.ro ne pune la dispoziție posibilitatea de a rezerva zboruri de avion și sejururi la hoteluri din toată lumea, precum și croaziere. Pe lângă turismul extern, agenția susține și încurajează turismul intern, oferind posibilități de cazare la munte, pe litoralul românesc, cât și în cele maai mari orașe din România.
   Insula Skiathos este disponibilă tuturor, grație agenției de turism Aerotravel, care ne pune la dispoziție pachete turistice avantajoase. În cazul în care vă este teamă de zborul cu avionul, puteți opta pentru ofertele personalizate, în care tipul de transport preferat va stabili prețul final. De asemenea, durata sejurului, tipul de cazare și mesele incluse sunt decise de fiecare client în parte, în funcție de bugetul pe care acesta îl are la dispoziție. Skithos vă așteaptă cu drag, din mai până în octombrie, pentru a fi îmbrățișați de soare!





 

Un comentariu:

  1. Buna, poate iti face placere sa participi la un concurs, organizat pe blogul meu. Pupici si succes in campanie :D

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...