luni, 7 iulie 2014

Atenție, se citește!


  „- Atenție, se citește!”, așa înceta războiul cititului, al cărui câmp de luptă era o librărie online, mult iubita Editura Litera, care tocmai se divizase în două. Cele două tabere, cărțile în format tipărit și cărțile în format electronic, purtau o luptă mută, căci primele nu vroiau să-și dezvelească frumoasele coperți și să lase la vedere paginile albe, cu scris frumos, în timp ce celelalte nu se deranjau să apese butonul On și să deschidă, la întâmplare, unul dintre miile de titluri pe care le reuneau.
   Imaginați-vă că, aliniate frumos și gata să-și întâmpine cititorii  cu mirosul drag de filă nouă, cărțile dădeau dovadă de un orgoliu aprig. Doar erau cele mai vechi prietene ale omului, întâi scrise de mână, în puține exemplare, apoi tipărite pe cele mai frumoase și calitative hârtii. Se cuvenea să cedeze în fața tehnologiei și să se considere pe picior de egalitate cu gadgeturile acelea ciudate, care nici măcar nu puteau fi răsfoite?
   Dincolo, în alt raft, așezate în cutii perfecte, E-book-urile păstrau, de astfel, tăcerea. Se mândreau că lumea le iubește, pentru că sunt practice și ușor de purtat oriunde, lucru care stârnea oarecum invidia publicațiilor cu peste 500 de pagini, greoaie din file. Ele susțineau sus și tare că tehnologia este o parte a umanității, o parte ce trebuie acceptată fără discuții.
 
    Desigur, Editura Litera era mai bine organizată decât v-ați imagina vreodată: nici nu părea un câmp de luptă, cu pagina curată, frumos aranjată, deloc îngrămădită, cu toate categoriile bine evidențiate. Găseai imediat cărți pentru copii (click aici), cu ilustrații jucăușe și colorate, dar și mai multe cărți pentru adulți, organizate în subcategorii interesante, precum ficțiune, sănătate-frumusețe, familie și cultură generală (click aici).  Și, mai presus de toate, cărțile erau amenajate în așa fel încât să nu se încurce unele cu celelalte și, astfel, iubitorii de cărți clasice, precum și cei de e-books să își găsească ceea ce caută fără mari bătăi de cap.
   Pentru îndrăgostiți și romantici incurabili, cât și pentru cei care cred că dragostea este la fel de exactă ca o formulă chimică, Editura Litera te invită într-o călătorie amoroasă de nerefuzat. Și poți să alegi în locul adevărului pur, ceva mai boem, mai siropos, poate un roman de dragoste, ori o colecție de poeme amoroase.
 
  Iar pentru amatorii unui stil de viață sănătos, bazat pe echilibru chiar și în bucătărie, mult titrata Metodă Dukan este imprimată frumos, astfel încât să te stimuleze și mai mult în urmarea unei alimentații echilibrate. Secretele unei alimentații lipsite de griji sunt la îndemâna tuturor, într-o colecție în care fiecare fel de mâncare este perfect ales astfel încât să transforme fiecare masă într-un real răsfăț, nicidecum o povară. Lupta împotriva kilogramelor în plus a devenit un coșmar pentru mulți dintre noi, așa că rezultatele obținute de atâtea persoane care au urmat binecunoscuta metodă Dukan fac ca această colecție să fie de nelipsit din biblioteca personală.



   Conflictul a izbucnit în toată regula atunci când cărțile s-au întâlnit, față în față, cu e-books în coșul de cumpărături, căci dăduseră peste un iubitor de literatură care, fie nu știa dacă merită să evolueze și el o dată cu cititul, fie cumpăra produse pentru întreaga familie. Cert este că s-au ciocnit rândurile între ele, filele se înfoiau în toată regula, în timp ce paginile e-book-ului se derulau amețitor:

E-Books:
        - V-ați strâns atâtea, biete cărți, grămadă,
        aliniate parc-ați merge la paradă,
        pe rafturi mari, de lemn, vă ghemuiți,
        dar timpul vă petrece, vă-nvechiți,
        n-aș vrea să fiu în locul vostru. Zău,
        mi-e milă când vă văd, v-ați demodat cam rău.
        Și de vă strângeți laolaltă, toate,
        n-aveți atâtea rânduri cât am eu, și nici măcar pe-aproape,
        eu nu mă-ntind ca voi în baie și balcon,
        și nici nu am un corp de foaie și carton,
        ați devenit un soi de caracatiță,
        oare o să v-ascundeți chiar și-n cratiță?
        că până și-n bucătărie
        voi ați deschis o librărie,
        de voi omul nu mai poa' să scape
        sunteți ca sarea în bucate!




Cărțile:
       - Oh, Doamne, ce ipocrizie!
       Blestemele noastre, suntem sătule de tehnologie,

       ne dați la o parte din rafturi cu ură
       și nimeni de noi, când vă vede, se-ndură.
       Cum poate-o tabletă să-nlocuiască
       plăcerea omului să ne răsfoiască?
       N-am da nicicând pentru carcasa cochetă,
       filele toate, prinse-n copertă:
       nuvele, balade, dar și povești,
       ce-ți intră în suflet, pe loc le-ndrăgești,
       romane frumoase, dar și poezie,
       scrise cu drag pe albă hârtie.
       Vai, de-am putea da timpul 'napoi,
       tu n-ai exista, n-am face război,
       n-ai râde de noi cã stăm strânse-mănunchi,
       nici n-ai mai vrea să-ți cădem la genunchi.
       Ce soartă nedreaptă! Ar trebui să-ți fim dragi
       că doar din a noastră frăție te tragi!

   Martor la lupta cititului, cumpărătorul începuse să răsfoiască primele pagini ale cărților, lucru care le-a făcut pe toate să strige, în cor: „Atenție, se citește!”, așa că au amuțit de-ndată, concentrate să-și îndeplinească rolul pentru care au fost create și anume, să ofere cititorului plăcerea de a savura fiecare cuvânt, fiecare rând, fiecare frază!

   În concluzie, cărțile sunt refugiul nostru, indiferent dacă sunt în fomat tipărit sau electronic. Plăcerea cititului trebuie susținută și încurajată, fie că ne place să citim de pe paginile de hârtie imprimată ori de pe un ecran modern. Cărțile au fost și vor fi mereu tovarășul fiecărui suflet ce simte nevoia să uite de griji, să se abandoneze în paginile unui roman, să viseze cu ochii deschiși la tărâmul de vis al unei povești, ori să își îndeplinească pasiunile urmând sfaturile și rețetele unei cărți de gastronomie ori ale uneia de grădinărit.
   Editura Litera ne cultivă pasiunea de a citi, oferindu-ne o gamă variată de titluri, de colecții interesante și publicații inedite! Vouă ce cărți vă sunt dragi?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...