miercuri, 24 mai 2017

Sirop de soc


      Iubesc siropul de soc, parfumul său absolut încântător și gustul dulceag, răcoritor.  Cine locuiește la țară  sau în orașe mai mici, poate profita de ocazia de a culege singur flori de soc. Iar pentru cine nu are timp de plimbare,  aflați că e nebunie mare acum în piețe cu aceste parfumate, care se vând la prețuri mici.

      Mergeți să cumpărați dacă vreți să preparați sirop, deoarece vremea se încălzește și florile acestea sunt destul de frivole și se trec rapid. Și chiar este păcat să refuzați acest sirop, servit cu apă minerală, plată sau cu sifon (cine mai găsește), și cu câteva cuburi de gheață, felii de lâmâie și chiar mentă.

    Din ingredientele de mai jos am obținut cam 2 litri de sirop de soc, care se păstrează la întuneric, la răcoare (de preferat în cămară) și rezistă fără probleme până iarna. Trebuie păstrat în recipiente din sticlă perfect capsate, pe care le găsiți în supermarket.

Ingrediente (pt 2 litri de sirop):
- 25 flori de soc
- 1 litru apă
- 1 kg zahăr
- 2 lămâi

    1.  Apa și zahărul se pun pe foc într-o cratiță încăpătoare, până ce zahărul se dizolvă complet. 
    2. Se spală florile de soc, prin scufundarea în apă rece, pentru a îndepărta praful și mici insecte ce pot fi ascunse printre florile parfumate. Se pun în cratiță peste sirop.
    3. Se curăță coaja unei lâmâi cu un cuțit- coaja trebuie să fie foarte subțire, numai partea galbenă, deoarece partea albă este amară și nu se folosește la gătit. Coaja se pune și ea în cratiță.
    4. Se stoarce zeama celor 2 lămâi în cratiță, peste restul ingredientelor.
    5. Se acoperă cratița cu un capac și se dă la frigider pentru 4 zile. În acest interval, florile de soc își lasă în apă toată aroma.
     6. După 4 zile, siropul se strecoară și se pune în sticlă. Se și savurează un pahar. Sau două!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...