Așa îmi numesc eu biroul, deși birou e cam mult spus. Laboratorul este spațiul meu de lucru, locul în care se conturează ideile, se muncește mult și cu drag și iau naștere creații unice Este locul în care nu mi-e teamă să visez, să râd, locul în care dintr-o simplă bucată de plastilină se naște cea mai frumoasă pereche de cercei, unde nicio idee nu este greșită sau prea idealistă. Aici orice este posibil, pentru că acolo unde imaginația este fără margini, și puterea de creație este nelimitată.
Pentru cei care nu mă cunosc atât de bine, aș începe prin a vă spune că marea mea pasiune și ocupație, de mai bine de 5 ani, este lucrul manual. Mă joc cu plastilina Fimo și modelez cele mai năzdrăvane accesorii pe care le puteți vedea aici, dar în același timp cos la mașină sau de mână cele mai boeme articole vestimentare și accesorii. În ultimul timp, românii s-au familiarizat cu termenul de handmade, care sintetizează perfect ceea ce fac eu. Recunosc, o astfel de activitate este perfectă atunci când aduce și profit, însă pe lângă partea creativă mai ai nevoie și de puțină organizare și promptitudine în executarea comenzilor.
În laboratorul meu creativ veți găsi întotdeauna totul bine organizat. De când mă știu am avut o manie cu organizarea și-mi place ca fiecare lucru să fie la locul lui, astfel că apelez la spații de depozitare de toate felurile, de la cutii simple și colorate la boluri, borcane sau alte recipiente reciclate pe care le decorez cu multă răbdare.
Poate vă întrebați ce caută o tablă pe lista de materii prime, însă este esențială în organizare, așa cum sunt și dosarele verticale în care depozitez formularele de expediere, chitanțele și diverse facturi. Partea magnetică a tablei este utilă pentru notarea ideilor spontane sau schițarea unui model care îmi vine în minte pe moment, precum și pentru notarea comenzilor urgente sau personalizate care trebuie livrate în timp util. Nu trebuie să lipsească buretele, dar mai ales markerele colorate, astfel că folosesc markerul roșu pentru notarea comenzilor urgente, iar cel negru pentru o prezentare de produse; markerul verde îl folosesc atunci când notez stadiul unei comenzi, cel mai adesea când aceasta a fost livrată.
Cel mai mare avantaj al acestei table îl reprezintă faptul că are două părți, așa că pe suprafața din plută pot prinde blocnotes cu diferite notițe, adrese și numere de contact, precum și articole din ziare și reviste în care mi-au fost publicate creațiile. Micile notițe mă ajută să păstrez în scris anumite detalii pe care le-aș putea uita, mai ales că omul nu are capacitatea de a reține toate informațiile. Cum eu lucrez cu comenzi personalizate, trebuie să fiu atentă la toate detaliile pe care clientul mi le-a dat la telefon sau personal. De asemenea, unii clienți doresc produse personalizate, așa că îmi trimit fotografii cu modelul dorit, pe care îl printez și îl prind cu un bold de planșă, până atunci când va trebui să-l prelucrez. Felicitările și scrisorile de mulțumire din partea clienților sunt foarte încurajatoare, mai ales că-ți oferă satisfacție pentru munca depusă, așa că le prind și pe ele pe panou, pentru a mă motiva atunci când am o pasă mai proastă de inspirație.
Pentru creația în sine, principala materie primă este plastilina fimo de modelaj de la Staedler, însă eu folosesc o formulă cu întărire prin coacerea în cuptor. Există și o versiune de plastilină cu uscare la aer, foarte rezistentă și ea, dar folosită mai ales în proiectele de bricolaj și decorare. Am grijă să-mi achiziționez plastilină în toate culorile curcubeului, iar apoi le combin între ele pentru a obține tonuri mai închise sau mai deschise de culoare. Pare greu de crezut, dar fiecare figurină în parte este lucrată manual până în cele mai mici detalii, fără a folosi vreo matriță. Chiar dacă nu am absolvit nicio școală de artă sau vreun curs de profil, am fost autodidactă, iar pasiunea m-a ajutat să-mi perfecționez stilul și să fac creații din ce în ce mai frumoase și mai bine lucrate. În funcție de sezon și de sărbători lansez colecții cu tematică; spre exemplu, în perioada Crăciunului lansez colecția de iarnă, cu oameni de zăpadă, Moș Crăciun, reni și spiriduși:
De Ziua Îndrăgostiților, bărbații au ocazia să le dăruiască iubitelor cele mai inimoase accesorii și bijuterii, iar de Paști iepurașul, coșurile cu ouă colorate și puii de găină sunt în centrul atenției. În plină vară înfloresc cele mai frumoase flori din plastilină de modelaj, care vor fi purtate la urechi, la gât sau la mână.
Anul acesta de Mărțișor pregătim o colecție de păpușele îmbrăcate în costume tradiționale, care să amintească tuturor cât de frumos este portul popular românesc:
Dar pe lângă creații, și ambalajele trebuie să fie frumoase, atractive și bine lucrate. Când nu fac bijuterii sau haine, îmi place să mă joc cu foarfecele și hârtia și să fac pliculețe, să decorez cutii și alte recipiente de ambalare. Îmi plac colile colorate, de obicei alesele mele sunt cele în tonuri pastelate, dar și colile mari imprimate, pe care le achiziționez în funcție de tematica colecției. De obicei evit hârtia albă, care este mai dificil de manipulat, pentru că se poate murdări sau păta cu ușurință și nici nu este la fel de aspectuoasă ca una colorată. Pentru produsele lucrate la comandă am grijă să fac pliculețe personalizate, cu care reușesc să îi surprind de fiecare dată pe cumpărători.
Foarfecele simple sau cele cu model sunt de nelipsit și mereu cumpăr unele noi, mai ales când am nevoie de un decupaj precis sau lucrez cu un material textil fin și am nevoie de o lamă eficientă. Foarfecele cu model nu sunt numai pentru copii, ci sunt foarte utile în decorațiunile de tip DIY (do it yourself), transformând un plic sau o felicitare banală într-una specială, unică. Pe lângă acestea, celelalte ustensile de nelipsit sunt capsatorul și perforatorul; nu folosesc perforatorul doar pentru a pregăti hârtiile pentru mapă sau biblioraft, dar și pentru a da găuri pungilor de împachetat. Prin găuri introduc o panglică satinată pe care o leg în fundă, sau sfoară de sac, în funcție de tipul accesoriilor comandate.
De obicei, preferata mea este hârtia natur/maro, care are un aspect vintage, învechit și poate fi decorată în fel și fel de modalități, iar de fiecare dată rezultatul este încântător. Optez pentru plicurile natur gata făcute, pe care le decorez cu diferite decupaje, fie prăjiturele, ceainice, flori sau animăluțe. Când îmi permite timpul, mă relaxez desenând pe plicuri cu carioci colorate, așa cum făceam în copilărie, numai că pe atunci abia începeam să-mi exersez talentul artistic.
Un alt articol nelipsit în laboratorul meu de creație este lipiciul, bunul meu prieten care mă ajută să-mi pun în aplicare ideile. Folosesc de le lipiciuri lichide și solide pentru hârtie și carton, până la aracet și adezivi pentru polimer, textile și metale. Lipiciul de hârtie este favoritul meu și mereu le aleg pe cele pe bază de apă, care nu sunt foarte lipicioase la contact cu pielea. Când fac ambalaje și mici decorațiuni, am grijă să cumpăr cele mai bune lipiciuri, chiar dacă sunt mai scumpe (în școala generală, la orele de lucru manual foloseam cel mai ieftin lipici de pe piață și după o oră întreagă de muncă cu dăruire vedeam cum proiectul meu se duce pe apa sâmbetei datorită lipiciului de proastă calitate).
După ce am creat accesoriile și am pregătit plicurile și pungulețe pentru ambalare, este timpul să mă ocup de livrarea comenzilor. În cazul în care livrez personal comenzile, optez pentru punguțe frumos decorate. Însă ,de cele mai multe ori apelez la poșta română sau la serviciile de curierat, iar comenzile sunt expediate în cutii, sub forma coletelor. Pe lângă hârtia de ambalat, cele mai importante materiale sunt cuterul și benzile adezive de diferite grosimi.
Comenzile care conțin mai puține accesorii sunt livrare în plicuri cu bule, care asigură protecția produselor, sunt practice și potrivite pentru perioadele mai aglomerate. Atât pentru plicuri, cât și pentru colete, folosesc etichetele adezive, pentru că este mai ușor să completez adresa mea și a destinatarului pe acestea și apoi să le lipesc pe pachet. În cazul în care nu folosesc etichete, completez adresele cu un marker permanent, care să nu se șteargă de pe ambalaj și să am siguranța că pachetul ajunge la destinație.
De nelipsit pe masa de birou este agenda; în ea trec fiecare comandă, adică numele și adresa clientului, precum și lista cu produse dorite. Astfel, îmi este ușor să țin evidența comenzilor și să păstrez adresele de e-mail, având posibilitatea de a trimite e-mailuri informative cu noile colecții lansate. Fiecare comandă în parte este importantă și tratez fiecare cumpărător cu aceeași atenție; un client dezamăgit reprezintă un eșec în activitatea mea, în timp ce un client mulțumit înseamnă o reală satisfacție. La orice colet mă comport ca și când ar fi pregătit pentru mine, gândindu-mă cum mi-ar plăcea mie să fiu surprinsă de conținutul coletului respectiv. Fără o agendă mi-ar fi imposibil să am o evidență a comenzilor și probabil că nu aș reuși să expediez anumite comenzi la timp.
Așa este organizat laboratorul meu de creație, un spațiu de lucru încă nu atât de personalizat pe cât mi-aș dori, în primul rând datorită spațiului limitat. Cu toate acestea, am grijă să nu-mi lipsească nimic și mă aprovizionez cu materialele și articolele de papetărie necesare, astfel încât să-mi pot desfășura activitatea handmade cu dăruire și seriozitate, ca și până acum.
* Creații de poveste lucrate manual din plastilină de modelaj
(Mickey și Minnie, Batman, SuperMario, Mica Sirenă, Alice în Țara Minunilor)
*Accesorii handame și cutii decorate manual
*Diverse articole de ambalat și decorațiuni
(pliculețe, pungi, cutiuțe și semne de carte)
Vai, cat de dragute sunt toate!
RăspundețiȘtergereDar cata munca e in spatele realizarii unui astfel de obiect, indiferent cat de mic e el.
De acum o sa apreciez mai mult creatiile handamade si o sa le privesc cu alti ochi :)
Dorina, să știi că e muncă multă, dar dacă pui pasiune în ceea ce faci, nimic nu mai pare așa de dificil :)
ȘtergereMulțumesc mult, am inserat câteva imagini pe ici pe colo, sunt mii de modele în total, dar deja văd că am lungit articolul mult, muuuult:)
Te pup !
Wow! Ce rau imi pare ca am ratat articolul cand l-ai publicat, dar ma bucur totusi ca l-am gasit acum.
RăspundețiȘtergereCata munca, cata rabdare, cat pasiune si cat de mult talent! Foarte frumoase creatiile tale, minunate!
Sper ca felicitarile mele sa nu fie foarte tarzii :)