joi, 13 martie 2014

Războiul cărților




 Nici n-am ajuns bine acasă, când am constatat că apartamentul meu se transformase într-un câmp de luptă. Niciodată nu m-am gândit cum ar arăta un război al cărților, dar acum mă aflam chiar în mijlocul unuia. Conflictul în sine s-a declanșat după ce am adus acasă noul Kindle, pe care l-am descoperit în categoria de oferte , din magazin MarketOnline.ro . De o parte a baricadei se afla grozavul meu eBook, pe care mi-l doream de mult timp; fiind un cititor înrăit, mi-am dorit să pot avea peste tot pe unde merg propria bibliotecă, disponibilă non-stop. De cealaltă parte a baricadei erau cărțile, zeci de mii de paginii prinse în sute de coperți cartonate, de toate culorile, unele fumos imprimate, altele sumbre.
   Am ajuns să am în fiecare cameră câte o bibliotecă improvizată, după ce în sufragerie cele două rafturi cât doi pereți de mari fuseseră ticsite cu volume. Am început cu dormitorul, unde am îngrămădit cam toată beletristica cumpărată din anticariat, în anii facultății, obișnuită fiind să citesc ceva înainte să adorm. Apoi am trecut în bucătărie, unde s-au strâns volume cu preparate gastronomice, cele mai multe dintre ele frumos imprimate. Balconul s-a bucurat de compania volumelor de poezii, pe care le răsfoiam când mergeam să îngrijesc florile, creând o atmosferă de-a dreptul romantică. Și după ce-am văzut într-un restaurant ideea de bibliotecă în baie, n-am stat pe gânduri și-am umplut repede câteva rânduri cu cărți de aventură, romane contemporane și-alte publicații ușor de citit. Dar pe cuvânt de onoare că nici una dintre paginile cărților nu a fost ruptă pe post de materie primă!
   Chiar dacă cele două tabere par disproporționate din punct de vedere al efectivelor, în fapt s-a demonstrat că eBook-ul bifase cea mai mare parte a volumelor din apartament, ba chiar mai era loc pentru încă atâtea, dacă nu chiar mai bine, după cum el însuși afirma.



  În mijlocul câmpului de luptă, cărțile m-au prins pe picior greșit, uitându-se la mine cu subînțeles: eu trebuia să soluționez disputa, să închei tratatul de pace prin a-mi alege modul favorit de a citi. Ambele tabere au scos la înaintare arsenalul greu: cărțile scrise și-au deschis frumoasele coperți și mi-au aruncat în fațã cele mai dragi pasaje pe care mi-a fost dat să le citesc; Zola și Daudet ridicaseră deja din sprânceană, îi vedeam cu colțul ochiului cum se revoltau pe copertã, pe raftul de sus al bibliotecii din sufragerie - raftul volumelor de suflet. EBook-ul nu lăsa nici el garda jos, strălucind în carcasa nouă, cu ecranul perfect curat ce nu reflecta lumina și m-asigura, pe cuvânt de onoare, că cititul va fi o reală plăcere, iar ochii nu-mi vor obosi deloc.
   Vă imaginați, pesemne, în ce situație incomodă mă aflam: carțile îmi erau dragi, le-am strâns în mai bine de un deceniu de viață, mi-au fost alături la cele mai importante examene din viață, au fost refugiul adolescenței zbuciumate și alinarea primei suferințe amoroase. Dar vedeam în noul eBook, o soluție modernă, dar mai ales practică de a lua cu tine, oriunde dorești, volumele preferate; dar și de a avea acces nestingherit la orice alte sute, chiar mii de titluri.
  Speriate că vor fi aruncate de pe rafturile comode și că reciclarea le este crunta soartă, cărțile s-au pretat la josnica strategie de a arunca cu noroi în versiunea lor performantă:
     - Eu nici n-aș primi în casă o astfel de cutie neagră, poate-au trimis-o teroriștii, zise o carte răutăcioasă, conspirativă din fire.
     - Ce carte-i aia fără pagini? Eu nu văd decât una, unde-s restul, ori ce înșelătorie curată e asta? adăugarã vreo trei volume de poezii de pe balcon.
     - Și energia? Tu te-ai gândit la energie, ai văzut doar cât de puțin te ține bateria tabletei și-apoi trebuie s-o alimentezi repede, altfel leșină. Zi bine mersi dac-apuci să citești 50 de pagini, c-apoi te lasă baltă! În timp ce noi nu-ți cerem nimic, decât un raft și puțină atenție.
 
  Bietele mele cărți, chiar că erau demodate. Și-au închis de fiecare dată coperțile, ascunzându-se ca-ntr-o cochilie literară, și nu s-au pus deloc la curent cu noutățile tehnologice. De-aici și acuzațiile mincinoase la adresa performantului eBook Kindle, care folosește tot cerneală, numai că particulele sunt afișate electronic pe modernul ecran E Ink Pearl. Mai mult, îl alimentezi cu energie o dată și-l folosești fără probleme toată luna, fără să mai duci grija cărților grele, cu mii de file, ale căror pagini trebuie să fii atent să nu le murdărești. În rest, plăcerea cititului este aceeași, dacă nu chiar mai mare!
  Și fără remușcări, am pus cărțile în cutii de carton și le-am dus la reciclat. Am mai păstrat volumele preferate, ca amintire pentru nepoții și strănepoții mei, care probabil nu vor mai citi din cărți scrise. Uitasem cât de spațios poate să fie apartamentul, fără rafturile ticsite. Am găzduit, în locul lor, ghivecele cu flori, care stăteau înghesuite pe balcon, să-mi oxigeneze creierul ca să mă pot concentra atunci când citesc pe eBook.

EBook - Iubite cărți, așa e-n viață,
       doar unii sunt făcuți să-nvingă,
       vã cred, n-ați vrea să renunțați acuma,
       dar, zău, onoarea vă obligă!
       Ați fost și voi cândva la modă,
       dar azi lectura-i mai comodă.
       N-ați strâns deja mult prea mult praf? Lăsati-o naibii de mândrie,
       cititul vreau să stea-n picioare, nu să devin-o amintire!




* Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2014 ( probă propusă de Market Online)

         

Un comentariu:

  1. Ai scris foarte frumos! EBook-ul e si el util, dar eu prefer cartile. :D Ma simt mult mai bine cand tin o carte in maini si pot s-o citesc linistita!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...