joi, 2 iulie 2015

Beneficiile polenului crud


   Iubesc produsele apicole, iar polenul de albine se numără printre favorite! Este un bun energizant și de aceea prefer să îl consum în perioadele în care sunt mai stresată. Mă foloseam de el și în anii de facultate; inițial l-am descoperit pe cel uscat, iar mai târziu pe cel crud. În general produsele din stup asigură o bună concentrare și sporesc energia celui ce studiază, eu îl recomand oricui în perioada sesiunii sau înaintea unui examen important. Iar dacă ați terminat cu studiile, ca mine, atunci stați aproape pentru că în articolul de față vă povestesc despre alte beneficii ale polenului crud, precum și despre dozele de administrare și modalitățile de păstrare ale produsului.

   Din postările mele mai vechi v-ați dat seama că produsele Apiland nu-mi sunt străine. Am folosit lăptișor de matcă, miere și produse cosmetice din portofoliul lor. Nici polenul crud nu-mi este străin, în urmă cu un an am menționat pe blog despre polenul crud de prun și de trandafir sălbatic. Însă pe cel poliflor nu-l încercasem și eram foarte curioasă ce gust are și cum acționează asupra organismului meu.
   Ca și celelalte tipuri de polen crud de la Apiland, cel poliflor vine ambalat într-o caserolă de 250 de grame, sigilată. Ca și consistență, polenul are forma unor granule multicolore, însă acestea sunt moi, iar în gură se transformă instant într-o pastă dulceagă. Gustul poate fi puțin neplăcut la început, ușor înecăcios, însă treptat o să vă obișnuiți cu el. Spre deosebire de polenul uscat, cel crud se comportă precum un aliment viu, conținând în plus față de varianta clasică lacto-fermenți, bacterii benefice și antioxidanți.


   Care sunt beneficiile polenului crud?
   Polenul crud este recomandat pentru:
-stări de oboseală, de stres, de surmenaj fizic și intelectual;
-persoanele ce practică sport și doresc să-și mărească rezistența;
-imunitate scăzută, lipsă de vitamine;
-îmbunătățirea tranzitului intestinal;
-prevenirea și tratarea anemiei;
-tratarea stărilor de depresie;

 Polenul crud conține vitaminele liposolubile A,D, E, F, vitaminele hidrosolubile C, P, acid folic, B1, B2, B3 , B5, B6, B8 (biotina),macroelementele minerale Ca, Mg, P, K, Na, cât şi microelemente Cu, Fe, Mn, Ni, S, Se, Si, Zn,B,Co,Cr,I,Mo. Este foarte bogat în proteine și în omega 3, având astfel un rol și asupra pielii, unghiilor și părului nostru. Alături de miere, polenul este singurul produs natural ce conține 22 de nutrienți.
   Este important de știut că polenul crud conține și zaharului, acestea fiind responsabile de gustul său dulceag.
   Este considerat și un excelent afrodisiac :)!


   Cum se administrează polenul crud?
   Polenul crud poliflor se administrează după cum urmează: pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2-6 ani se ia o linguriță de 5 grame/zi, iar pentru adulți e recomandată o lingură cu 15 grame de polen/zi.
   Poate fi consumat ca atare, însă pentru cei care nu se împacă cu gustul său există alternative. Astfel, poate fi adăugat în cereale, în salata de fructe, în iaurt, în cafea sau în ceai. În cazul băuturilor, schimbă puțin gustul acestora și le face puțin amărui. Eu prefer să-l amestec cu o lingură de miere de salcâm, să-l pun peste banane, amestecat tot cu miere, sau presărat peste un terci fiert din ceareale.
   Cura cu polen crud trebuie să dureze minim 7 săptămâni, timp în care se consumă 3 caserole de 250 de grame. Ca și în cazul lăptișorului de matcă, e de preferat să facem cura de 2 ori pe an, primăvara și toamna, însă nu este obligatoriu să alegem aceste sezoane. Cum spuneam, alimentul e de ajutor și în timpul sesiunilor, acestea picând de regulă vara și iarna.
   În caz că v-ați decis să faceți mult sport sau să țineți o cură de slăbire, puteți mări doza de polen până la 2 linguri/zi. Prin sport se pierd nu doar kilograme ci și o cantitate importantă de vitamine și minerale, iar în cazul dietelor avem de-a face cu același efect nedorit. Polenul este catalogat ca unul dintre cele mai importante alimente pentru sport (sport food), alături de batoanele și lichidele proteice și energizante, mărind rezistența la efort și ajutând corpul să se recupereze rapid după suprasolicitare.

  
   Cum se păstrează polenul crud?
   O dată deschisă, caserola se pune în congelator spre păstrare. Nu în frigider, nu la loc răcoros, ci direct în congelator. Polenul crud nu îngheață, nu vă faceți probleme. El se păstrează perfect la temperaturi cu mult scăzute sub 0 grade și nu-și pierde proprietățile atunci când este scos din congelator, pentru că nefiind înghețat, nu se decongelează.
   Scos din congelator, polenul crud rezistă 7-8 zile la temperaturi peste 0 grade, însă numai dacă este sigilat. Dacă am desfăcut sigiliul caserolei, atunci îl putem lăsa doar 2-3 zile în afara congelatorului.



   Polenul crud poate fi comandat din magazinul online Apiland(vezi aici). Cel poliflor este disponibil în două variante: clasic (25 lei) și bio (28 lei). Ambele variante cântăresc 250 de grame. Puteți opta și pentru unul dintre polenurile monoflorale: de măr, de prun, de trandafir sălbatic, de flori de munte, de iarbă neagră, de păducel, de castan dulce și mur sau de salcie. Dacă urmăriți să obțineți de la polen efecte maxime asupra frumuseții exterioare, atunci polenul crud de flori de munte este recomandat, acesta fiind bogat în biotină și vitaminele C și E, adică principalii responsabili pentru un păr și o piele strălucitoare.

5 comentarii:

  1. Cu siguranta il voi incerca si eu :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Am inceput si eu sa-l testez pe mine si pe baietelul meu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Azi l-am primit, sper sa ma ajute in problemele cu oboseala si cu stresul.

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...